Firmele IT din Cluj, invitate în Israel

Firmele IT din Cluj, invitate în Israel
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu a primit astăzi vizita Ambasadorului Statului Israel la Bucureşti, Excelenţa Sa Dan Ben Eliezer, căruia i-a porpus noi colaborări în domenii de interes precum turismul, industria hardware, software şi IT, agricultură, mediul universitar şi schimburi academice, activităţi culturale

În cadrul discuţiilor, o atenţie aparte a fost acordată ideii atragerii de noi investitori dar şi derulării unor schimburi de experienţă şi bune practici, cu precădere în domeniul IT. În acest context, Horea Uioreanu a prezentat ambasadorului Statului Israel proiectul „Cluj Innovation City", micul „oraş" în care se preconizează să locuiască şi să-şi desfăşoare activitatea circa 20.000 de specialişti IT.

Drept răspuns, ambasadorul Statului Israel a invitat firmele IT din judeţul Cluj să participe la Târgul economic de profil din luna mai de la Bucureşti şi a precizat faptul că ar dori organizarea unei întâlniri între firmele IT din judeţul Cluj şi cele din Israel, întâlnire care să aibă loc în Israel.

"Întâlnirea cu delegaţia israeliană reprezintă un excelent prilej de a crea noi oportunităţii de colaborare, în special în domeniul industriei IT şi al intensificării schimburilor economice bilaterale. Dispunând de o economie extrem de solidă, Israelul a performat chiar şi în perioada de recesiune globală, înscriindu-se pe un trend economic ascendent. În acest context, suntem interesaţi atât de resursele financiare extrem de importante de care statul din Orientul Mijlociu dispune şi care ar putea lua forma unor investiţii în judeţul Cluj cât şi de ideea de a urma modelul acestuia de dezvoltare sustenabilă, bazată pe creativitate şi valoare adăugată mare, în domenii de înaltă tehnologie", a declarat Horea Uioreanu.

Proiectul Cluj Innovation City (CIC) se va derula după modelul clusterelor din Luxemburg sau Moscova şi va deveni, în 20 de ani, un mic oraş în care să locuiască şi să îşi desfăşoare activitatea 20.000 de specialişti. Obiectivul l-a reprezentat strategia judeţeană de dezvoltare şi promovare a sectorului IT. S-au conturat trei domenii în care interesele au fost convergente: impulsionarea intensificării exportului de servicii IT bazat pe soluţii inovatoare şi pe un aport de cash-flow, derularea proiectului CIC. O propunere s-a referit la derularea unui „accelerator de instruire", program prin intermediul căruia absolvenţii universităţilor clujene care nu au reuşit să îşi găsească un loc de muncă în domeniul absolvit să beneficieze de o reconversie profesională în IT, expertiza fiind apoi preluată de companiile din domeniu. Preşedintele CJ, Horia Uioreanu, va susţine demersul prin identificarea de spaţii în care să se desfăşoare astfel de cursuri de perfecţionare, avansând ca variante preliminare Univers T, Tetarom sau Agro Transilvania. „O premisă esenţială a unei dezvoltări accelerate a economiei clujene o reprezintă sprijinirea industriilor de vârf şi a celor cu o valoare adăugată mare", a precizat Uioreanu. La întâlnirea cu informaticienii clujeni, a doua de acest gen ţinută cu uşile închise, au participat membrii clusterelor de profil, reprezentanţii celor mai mari 25 de companii clujene care activează în IT, responsabili din cadrul departamentelor de resort din universităţile clujene, conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj, reprezentanţi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Comenteaza