Două documentare româneşti, mâine la Cinema Victoria VIDEO

Două documentare româneşti, mâine la Cinema Victoria VIDEO
Cinema Victoria continuă seria Documentarului de miercuri cu două proiecţii româneşti: "Copiii uraniului" şi "Drumul păsărilor". Proiecţia are loc mâine, de la ora 20.

"Copiii uraniului" este un documentar realizat în 2009 de Iulian Ghervas şi Adina Popescu şi produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Televiziunii Române. Filmul a câştigat premiul „Cea mai bună cercetare într-un film românesc" la Festivalul internaţional de film documentar Astra, Sibiu, 2009, şi EcoTIFF, la Transilvania International Film Festival (TIFF), in 2010.

Documentarul spune povestea aşezării miniere Băita Plai din judeţul Bihor, ridicată în '50, după ce ruşii au descoperit un bogat zăcământ uranifer. Exploatarea minereului a început rapid, pentru a sprijini programul nuclear militar sovietic. În prezent, exploatarea este închisă, iar aşezarea mai este locuită doar de aproximativ 90 de oameni. Printr-o hotărâre de Guvern, galeriile fostei mine de uraniu au fost transformate în Depozitul naţional pentru deşeuri radioactive.

Cel de-al doilea documentar, "Drumul păsărilor" a fost realizat tot în 2009 de Klara Trencsenyi şi Vlad Naumescu, fiind produs de Libra Film.  Documentarul reflectă viaţa oamenilor din Periprava, Delta Dunării, loc unde tradiţiile se pierd odată cu moartea bătrânilor. Comunitatea de lipoveni, credincioşi de rit vechi, a ramas fără preot. Filmul urmăreşte trei ani din viaţa acestei comunităţi, unde schimbările recente şi modernizarea dezvăluie ce fragilă şi vulnerabilă este o societate tradiţională.

Preţul unui bilet este de 8 lei, respectiv 5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

 

Etichete
Comenteaza