Directorul INFP, despre seismul care a zguduit și Clujul: "S-a activat această falie de la est. Este posibil să apară cutremure și pe alte falii"

Directorul INFP, despre seismul care a zguduit și Clujul: "S-a activat această falie de la est. Este posibil să apară cutremure și pe alte falii"

Directorul INFP, Constantin Ionescu, a venit cu explicații suplimentare, la un post tv, în ceea ce privește activitatea seismologică din zona Crișana și la ce ne putem aștepta în perioada următoare.

Directorul INFP, Constantin Ionescu, a vorbit într-o intervenție la Realitatea Plus, despre activitatea seismologică în zonă și la ce ne putem aștepta în perioada următoare.

„Acolo este o zona cunoscută din punct de vedere seismic, s-au mai produs cutremure în trecut, chiar de asceaiași magnitudine, de 5 grade pe scara Richter, a fost o secvență care a început în mai și a continuat aseară cu acest cutremur de 5,2 magnitudine la adâncimea de 6 kilometri”, a spus Constantin Ionescu.

Apărut după o perioadă de relativ calm seismic, cutremurul recent va veni cu o serie de replici, avertizează șeful seismologilor

„Vor mai apărea câteva replici sau mai multe replici, depinde de fenomenul geologic din zona respectivă și se va liniști la final, dar cutremurele de acolo nu depășesc magnitudinea de 6 de obicei, cam asta este magitudinea maximă posibilă”, a spus directorul INFP.

Acesta a avertizat că, odată activată această falie, efectele ar putea afecta și placile tectonice alăturate.

„Acum s-a activat această falie la est de Arad, dar este posibil la un moment dat să apară și pe alte falii niște cutremure mai mici, dar nu putem ști exact cam care este perioada, cât timp va ține activitatea”, a mai spus Constantin Ionescu, la Realitatea Plus.

Cutremurul de marți, 6 iunie 2023, care a avut loc la ora 20:26, s-a simțit și în Cluj. Conform INFP, seismul s-a produs în județul ARAD, la 11km SE de Arad, 42km N de Timisoara, 68km S de Bekescsaba, 96km N de Resita, 99km E de Szeged, la adâncimea de 15km, și a avut magnitudinea ml 5.2. Până la ora transmiterii știrii, în zonă s-au  înregistrat cinci replici ale seismului de aseară. 

Directorul INFP, despre seismul care a zguduit și Clujul: "S-a activat această falie de la est. Este posibil să apară cutremure și pe alte falii&

(sursa: INFP)

Comenteaza