Clujul, în centrul atenției la capitolul „violență domestică”. Numărul cazurilor este în creștere de la an la an

Clujul, în centrul atenției la capitolul „violență domestică”. Numărul cazurilor este în creștere de la an la an
| Foto: Profimedia Images

În ultimii ani, municipiul Cluj-Napoca a fost martorul unei creșteri alarmante a numărului de cazuri de violență în familie.

Conform unui raport recent al Poliției Române, numărul alarmant de cazuri de violență domestică înregistrate atât la nivel național, cât și în municipiul Cluj-Napoca, subliniază gravitatea fenomenului și necesitatea unei acțiuni urgente și ferme pentru a aborda această problemă.

În anul trecut, polițiștii au emis peste 13.000 de ordine de protecție provizorii, fapt ce indică o creștere semnificativă a violenței domestice și a nevoii de intervenție imediată. La nivel național, numărul total de infracțiuni din sfera violenței domestice a atins cifra de 57.851, în creștere cu 4,8% față de anul precedent. Printre acestea, cele mai frecvente au fost loviturile sau alte forme de violență, cu un total de 35.897 de infracțiuni înregistrate, potrivit digi24.ro

În ceea ce privește Cluj-Napoca, datele arată o creștere substanțială a numărului de cazuri de violență domestică în 2023. Au fost înregistrate 1.999 de astfel de cazuri, comparativ cu 1.277 în anul precedent. Această tendință alarmantă subliniază necesitatea de a acționa prompt și eficient pentru a proteja victimele și a combate răspândirea violenței domestice.

Autoritățile locale și naționale sunt chemate să ia măsuri concrete pentru prevenirea și reducerea violenței domestice, inclusiv prin intensificarea eforturilor de conștientizare, asigurarea unui acces facil la serviciile de consiliere și sprijin pentru victime, precum și consolidarea sistemului de aplicare a legii pentru a aduce agresorii în fața justiției.

„La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, în anul 2023, polițiștii au intervenit la 1.999 de cazuri de violență domestică, au fost sesizate 1.635 de fapte penale și au fost emise 425 ordine de protecție, respectiv 527 ordine de protecție provizorii”, potrivit informaților oferite de IPJ Cluj.

Comenteaza