Băsescu: Numărul demnitarilor ruşi cărora li se blochează averile în UE a ajuns la 33

Băsescu: Numărul demnitarilor ruşi cărora li se blochează averile în UE a ajuns la 33
Preşedintele Traian Băsescu a prezentat, vineri, la Bruxelles, decizia Consiliului European de a mări lista demnitarilor ruşi cărora li se vor bloca averile pe teritoriul Uniunii Europene, de la 21 la 33 de persoane, "extrem de importante".

Preşedintele a spus că în scurt timp Comisia Europeană trebuie să facă propuneri către toate statele membre ale Uniunii, cu privire la măsuri şi restricţii împotriva relaţiilor comerciale, economice şi financiare cu Crimeea.

"Sigur, din Crimeea se exportă mărfuri, se importă, vapoare ajung în Crimeea cu mărfuri, bănci care funcţionează pe teritoriul Crimeei. Legat de acest lucru, Comisia trebuie să facă în cel mai scurt timp propuneri către statele membre, pentru a se lua nişte măsuri de interdicţie pe aceste zone - economic, comerţ şi financiar", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a anunţat că s-a luat decizia sancţiunilor care au fost declanşate deja împotriva Federaţiei Ruse.

"Astfel, lista de înalţi demnitari ai Federaţiei Ruse, ai Ucrainei şi din Crimeea precum şi înalţi ofiţeri, comandanţi, a fost completată cu încă 12 nume, şi s-a convenit să nu fie făcută publică până nu se comunică oficial, de către Comisia Europeană, în această după-amiază", a spus Băsescu.

Şeful statului a precizat că, la cele 21 de persoane aflate deja pe această listă, s-au adăugat încă 12. "Vor fi în total 33, dar pot să vă spun că sunt persoane destul de importante în Federaţia Rusă", a anunţat Traian Băsescu.

El a precizat că, de asemenea, averile şi conturile acestor 33 de persoane vor fi blocate peste tot în Uniunea Europeană, activele pe care le deţin pe teritoriul Uniunii vor fi blocate.

Dintre sancţiunile decise în cadrul Consiliului, preşedintele Traian Băsescu a menţionat şi anularea summit-ului UE-Federaţia Rusă, dar şi anularea tuturor întâlnirilor bilaterale cu această ţară.

"S-a cerut tuturor şefilor de stat şi de guvern să nu desfăşoare niciun fel de întâlniri bilaterale, la nivel de şefi de stat sau la nivel de şefi de Guvern, cu Federaţia Rusă", a spus Traian Băsescu.

Potrivit şefului statului, Consiliul atenţionează Federaţia Rusă că orice escaladare a actualei situaţii duce la intrarea în etapa a treia, care cuprinde măsuri largi de ordin economic şi a tranzacţiilor cu armament.

Traian Băsescu a precizat că aceste măsuri se referă la îngheţări de active ale oamenilor de afaceri ruşi pe tot terioriul Uniunii Europene, precum şi încetarea oricărei cooperări bancare, financiare, restrucţionarea importurilor de energie şi interzicea importurilor de armament.

"În acest sens, în pregătirea etapei a treia, care practic ar însemna o izolare a Federaţiei Ruse faţă de Uniunea Europeană şi, aş traduce-o eu, pentru că nu există o astfel de formulare în concluzii, declanşarea unui război economic, Comisia Europeană şi statele membre vor lucra în zilele imediat următoare pentru a definitiva tipul de acţiuni pe toate palierele, care ar putea fi luate, în cazul escaladării situaţiei din Ucraina", a spus preşedintele.

Comenteaza