Băsescu: Aplicarea fazei a treia de sancţiuni ne afectează şi pe noi, şi pe ruşi, dar nu noi vom pierde

Băsescu: Aplicarea fazei a treia de sancţiuni ne afectează şi pe noi, şi pe ruşi, dar nu noi vom pierde
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, după Consiliului European de la Bruxelles, că aplicarea etapei a treia de sancţiuni ne afectează şi pe noi şi Federaţia Rusă, dar "nu noi vom pierde".

Referitor la sancţiunile pe care le-a stabilit Uniunea Europeană la adresa Federaţiei Ruse, şeful statului a precizat că s-a recurs la măsura de a discuta Comisia cu fiecare stat membru, pentru a se evalua impactul acestora. "Sunt state care au probleme, ori nu s-a pus problema să nu le aplicăm ci ca fiecare stat membru, prin Comisie, să îşi arate avantajele şi dezavantajele unor astfel de măsuri şi să se gestioneze lucrurile în aşa fel încât, la momentul aplicarii etapei a treia, daca va fi cazul, eu sper să nu fie cazul, pierderile pentru statele membre UE să fie cât mai mici", a explicat Traian Băsescu.

"Toţi suntem conştienţi că aplicarea etapei a treia (de sancţiuni pentru Federaţia Rusă - n.r.) ne afectează şi pe noi şi Federaţia Rusă, dar nu noi vom pierde", a mai spus preşedintele României.

Potrivit şefului statului, intrarea în faza a treia de sancţiuni se va produce în orice moment în care se escaladează conflictul, respectiv o eventuală ocupare a Ucrainei, în est. Întrebat dacă există persoane, de pe prima listă cu demnitari ruşi, cărora li se aplică sancţiuni, vizate de bocări de conturi în România, preşedintele a răspuns: "Vă pot răspunde luni, probabil. Lista a fost cunoscută, nu mi s-a semnalat nimic în fază iniţială, probabil va trebui să şi întreb, deşi nu este uşor să faci o verificare în toate băncile, societăţile".

Şeful statului a precizat că "nimeni nu vrea aceste sancţiuni". "Dacă le voiam, le aplicam, şi Uniunea Europeană nu are niciun interes să dezechilibreze Federaţia Rusă, dar oricine poate constata că, şi dacă sunt costuri care acum pot părea foare mari, sunt situaţii care nu pot fi tolerate, deoarece produc costuri şi mai mari. Dau un exemplu, dar nu aş vrea să fie titlu, dar, dacă ne imaginăm, ştiţi, cam aşa a început şi Al Doilea Război Mondial şi inactivitatea, lipsa de reacţie a marilor puteri, care au spus «Nu vrem să intrăm într-un război» a costat cât Al Doilea Război Mondial, neaplicarea unor măsuri la vreme".

Băsescu a menţionat că există riscul ca neaplicarea unor măsuri în timp util să ducă la costuri infinit mai mari. "Era un coleg, care ne spunea «Fraţilor, a venit primăvara, încălzirea globală ne ajută, că e mai cald primăvara decât de obicei»", a mai comentat şeful statului, precizând că este vorba despre "un coleg mai din sud".

El a mai afirmat că reiterarea că urmează etapa a treia de sancţiuni în cazul Federaţiei Ruse se constituie într-un semnal foarte serios. "Suntem convinşi ca vor fi mult mai mari costurile pentru Rusia", a spus preşedintele Băsescu, adăugând: "Dacă se ajunge la etapa a treia, gândiţi-vă câte companii ruseşti sunt pe teritoriul României, care se îngheaţă".

Preşedintele Traian Băsescu a comentat şi sancţiunea de a elimina, temporar, Federaţia Rusă din G8. "Eu cred că nu e foarte uşor pentru Rusia să nu mai fie un partener la G8. Eu zic că e foarte grav pentru un stat, care a avut acces, a fost în primele opt economii ale lumii, să fie exmatriculat ca un copil din ăla care a dat cu bolduri în educatoare. Eşti tratat, şi politic, şi ca prestigiu, pierderea e uriaşă, darămite ca influenţă politică. G8 ne cam spune care este direcţia, pentru că sunt cele mai mari economii ale lumii acolo", a menţionat Traian Băsescu.

Potrivit şefului statului, şi întreruperea negocierilor pentru acces în OECD este, iarăşi, o penalitate gravă, mai ales pentru un stat care are ambiţia să fie respectat. "Chiar 33 de înalţi demnitari, politici şi militari, care nu mai au acces în Uniunea Europeană, înghetarea activelor, nu sunt sancţiuni oarecare, chiar dacă Moscova încearcă pentru moment să le diminueze importanţa. Dar veţi vedea că uşor, uşor, pe măsură ce se implementează aceste măsuri, ele nu sunt convenabile Federaţiei Ruse", a mai spus Traian Băsescu.

Comenteaza