Autobiografia lui Lech Walesa, lansată azi de Curtea Veche Publishing

Autobiografia lui Lech Walesa, lansată azi de Curtea Veche Publishing
Autobiografia lui Lech Walesa, "Drumul spre adevăr (2008), va fi lansată în limba română, de Curtea Veche Publishing, joi, în cadrul unui eveniment dedicat literaturii poloneze organizat de Institutul Polonez şi Universitatea Bucureşti, informează editura.

Cu această ocazie, Curtea Veche Publishing anunţă că fostul preşedinte al Poloniei, Lech Walesa, va veni în România în luna martie 2012.

Joi, de la ora 16.00, Curtea Veche Publishing va prezenta o selecţie a celor mai recente apariţii editoriale din literatura polonă traduse în limba română, la un eveniment organizat la sediul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii Bucureşti.

Evenimentul "Literatură polonă tradusă în limba română" va fi moderat de prof. univ. dr. Constantin Geambaşu şi va beneficia de participarea a numeroşi reprezentanţi ai instituţiilor culturale: Maja Wawrzyk, directorul Institutului Polonez, Luiza Săvescu, de la Institutul Polonez, Mihnea Gafiţa, de la Curtea Veche Publishing, prof. univ. dr. Antoaneta Olteanu, din partea editurii Paideia, Gabriela Tătărău, de la editura Lider, Lucia Ţurcanu, reprezentând editura Arc Chişinău, şi Mircea Burzuca, de la Fundaţia "Margareta Sterian".

În cadrul seriei de prezentări va avea loc şi lansarea volumului "Drumul spre adevăr. Autobiografie" scris de Lech Wałęsa, primul preşedinte al Poloniei, recompensat în 1983 cu premiul Nobel pentru pace.

Autobiografia lui Lech Wałęsa, "Drumul spre adevăr", publicată în Polonia în 2008, aduce pentru prima oară în faţa cititorului român, în traducerea profesorului Constantin Geambaşu (Curtea Veche, 2011), o figură emblematică a istoriei recente a Poloniei şi a estului Europei, al cărei destin a fost legat indestructibil de căderea comunismului, în 1989, în Polonia, apoi şi în celelalte ţări-satelit ale Uniunii Sovietice.

Lech Wałęsa, născut în 1943, este un binecunoscut om politic, lider sindical şi activist pentru drepturile omului din Polonia. Provine dintr-o familie de ţărani înstăriţi, care şi-au risipit averea agonisită de un strămoş de pe vremea lui Napoleon. El însuşi a fost un copil sărac de la ţară, care a venit la oraş la mijlocul anilor 1960. S-a angajat muncitor şi a ajuns electrician la Şantierele Navale din Gdańsk. S-a implicat în lupta sindicală după grevele din decembrie 1970, înăbuşite brutal de autorităţi. În deceniul 1971 - 1980, a devenit liderul incontestabil al mişcării sindicale care a culminat cu întemeierea, în august 1980, a Sindicatelor Libere "Solidaritatea", după cea mai amplă grevă generală din istoria postbelică a Poloniei. A fost arestat mai bine de un an în perioada în care în Polonia a fost decretată starea de război (1981 - 1983), iar după eliberarea din arest a devenit adversarul numărul unu al regimului comunist din Polonia.

Începând din 1983, când i s-a decernat premiul Nobel pentru pace, lupta sa paşnică şi demersurile de restructurare a societăţii poloneze prin negocieri, puternic susţinute spiritual de papa Ioan-Paul al II-lea, polonez de origine, au făcut din Lech Wałęsa, în viziunea Occidentului, un interlocutor preferat.

Cariera politică a lui Lech Wałęsa a lăsat locul, după mandatul de preşedinte al Poloniei (1990-1995), unei cariere de om de stat care, chiar dacă a pierdut alegerile ulterioare la care a participat, nu a încetat să ţină sus steagul Poloniei şi al Solidarităţii.

 

Comenteaza