Andrei Pleșu: Trăim o prăbușire planetară a IQ-ului, o PANDEMIE de PROSTIE. Putin NU poate fi oprit din afara Rusiei

Andrei Pleșu: Trăim o prăbușire planetară a IQ-ului, o PANDEMIE de PROSTIE. Putin NU poate fi oprit din afara Rusiei
| Foto: kremlin.ru

Într-un interviu acordat postului RFI, scriitorul Andrei Pleșu avertizează că „Vladmir Putin nu poate fi oprit din afara Rusiei”. Acesta  afirmă că am intrat într-o nouă pandemie de prăbușire planetară a IQ-ului, „o pandemie a prostiei”.

Întrebat cum vede faptul că unii oameni de cultură îl susțin pe liderul de la Kremlin și girează războiul pe care acesta l-a declanșat în Ucraina, Andrei Pleșu afirmă că am intrat într-o nouă pandemie de prăbușire planetară a IQ-ului, „o pandemie a prostiei”.

"Ceea ce se întâmplă la ora asta în Ucraina e dincolo de cultură, în sensul că nu mai e nevoie de argumente intelectuale fine ca să reacționezi prompt, cu un fel de disperare, cu un fel de dezgust, cu un fel de neîncredere în ceea ce înseamnă umanitate, politică, diplomație. Pentru mine, ceea ce se întâmplă acum e un simptom de gravă dezordine mondială, care dovedește că putem fi oricând luați de mâna oricărui delir politic. E deprimant.

Pe mine așa ceva mă deprimă, așa cum mă deprimă și imaginile pe care le văd cu femei, cu copii, cu oameni de toate soiurile care suferă. Sunt amenințați să moară și nu au cum să găsească soluții. Până și Președintele Ucrainei, domnul Zelenski, pare să fie, după atâta vreme, demoralizat și nu își mai face mari iluzii că va fi cu adevărat ajutat", afirmă Andrei Pleşu. 

Referitor la faptul dacă Putin ar putea fi convins în vreun fel să renunțe la această nebunie, să oprească ororile de acolo, Pleşu spune că nu e posibil. "(...) Un scriitor rus de succes, care locuiește în Germania, Sergei Lebedev, demonstrează că ceea ce nu înțelege occidentul sau nu pare să perceapă este că nu numai Putin e problema. Aproape că nu el e problema. Ci este o tradiție imperialistă rusească, care se vede întotdeauna ca aparținând unei specii de forță, de merit, de orgoliu, de îndreptățiri, ca nicio altă națiune. E vorba de un sens de imperialism rusesc care face ca un personaj ca Putin să fie absorbit și asumat până la urmă.

Dacă nu se întâmplă ceva în Rusia, el nu poate fi oprit din afară. Mijloacele pe care le folosesc occidentalii, Statele Unite pentru a încerca să îl potolească, sunt absolut ridicole. Pentru el astea sunt fleacuri la care se acomodează. Mult mai important e să fie mereu câștigător și dominator", a afirmat Pleşu. 

"Trăim acum o pandemie care s-ar putea diagnostica drept o prăbușire planetară a IQ-ului, pe scurt, o pandemie de prostie. Iar stângismele pe care le vedem înflorind în toată lumea apuseană și în America dovedesc că nici experiența istorică, nici cultura istorică, nici bunul simț, nici inteligența minimală nu funcționează", a mai adăugat scriitorul la RFI. 

Comenteaza