Precizări UNIQA Asigurări referitoare la asigurarea RCA pentru transportatori (P)

Precizări UNIQA Asigurări referitoare la asigurarea RCA pentru transportatori (P)
Ca urmare a articolelor apărute în ultima perioadă referitor la situaţia asigurărilor RCA pentru transportatori, UNIQA Asigurări face următoarele precizări privind cadrul care stă la baza stabilirii tarifelor practicate pentru această categorie de asigurări.

Potrivit statisticilor UNIQA Asigurări, companiile de transport rutier generează pierderi importante pe segmentul de asigurări RCA, 37 din 100 de vehicule asigurate fiind implicate într-o daună pe parcursul unui an. Prin comparaţie, doar 6 din 100 de autovehicule asigurate deţinute de persoane fizice generează o daună pe an.

De asemenea, valoarea despăgubirilor este mult mai mare în cazul transportatorilor decât în cazul persoanelor fizice. În acest moment, în portofoliul UNIQA Asigurări există 19 dosare de daună aferente segmentului RCA transportatori cu valori individuale ce depăşesc 1 milion RON per eveniment, iar cumulat înregistrează 18 milioane Euro. Această sumă reprezintă aproximativ valoarea portofoliului de prime RCA generat de UNIQA în 2015.

Un alt aspect de menţionat este acela că 78% dintre evenimente au loc în afara României (în cazul persoanelor fizice procentul este de 5%), iar numărul de daune cu valoare mare pe Carte Verde creşte în fiecare an. Mai mult decât atât, statistica arată că daunele care au loc în afara României înregistrează valori de trei ori mai mari decât cele întâmplate pe teritoriul României.

Legislatia europeană în materie de RCA prevede faptul că despăgubirile pentru vătămări corporale aferente evenimentelor întâmplate în Spaţiul European pot atinge 5 milioane Euro per eveniment, iar în ţări precum Franţa şi Germania, unde nu există limită superioară stabilită, valorile pot fi chiar mai mari. Toate acestea trebuie luate în considerare în calcularea tarifelor şi constituirea rezervelor de daună, în ultimii ani sesizându-se o creştere a numărului de incidente soldate cu vătămări.

Un exemplu elocvent este accidentul sever care a avut loc în Grecia, în octombrie 2014, provocat de un camion înmatriculat în România, capul tractor fiind asigurat la UNIQA. În urma accidentului au rezultat 6 persoane decedate, 34 de răniţi şi 36 de autovehicule avariate. Până în acest moment, UNIQA a plătit despăgubiri în sumă de 1.954.824 Euro, iar despăgubirile viitoare aferente acestui eveniment sunt estimate la 1.522.721 Euro (totalul despăgubirilor se va ridica la aproape 3,5 milioane Euro).

În perioada 2012-2015, segmentul asigurărilor RCA pentru transportatori din portofoliul UNIQA a înregistrat rezultate negative în sumă de 100 milioane RON, fapt ce are un impact deosebit asupra rezultatului financiar al companiei. Compania nu doreşte acoperirea pierderilor generate de acest segment prin creşterea tarifelor altor produse de asigurare, ci urmăreşte stabilirea unui tarif just şi transparent.

„Dorim să construim o relaţie corectă pe termen lung cu partenerii noştri, companii de transport persoane şi marfă, abordând un principiu de business echitabil pentru ambele părţi, astfel, în funcţie de istoricul de daune şi de profilul de risc, acordăm reduceri speciale colaboratorilor noştri", a declarat conducerea UNIQA Asigurări.

UNIQA Asigurări susţine găsirea soluţiilor pentru remedierea situaţiei asigurărilor RCA pentru transportatori şi implementarea unor măsuri pe termen mediu şi lung care să ducă la consolidarea şi stabilitatea pieţei de asigurări din România.

Despre UNIQA

UNIQA Insurance Group operează pe piața românească din 2008, oferind toate formele de asigurări de bunuri, de răspundere și de persoane. UNIQA Asigurări se numără printre liderii pieţei româneşti de asigurări generale şi furnizează servicii pentru peste 470.000 de clienți, oferind un portofoliu complet de produse care respectă nevoile clienţilor şi tendinţele pieţei.

Compania se preocupă permanent şi acordă o mare importanţă dezvoltării de produse şi de soluţii de asigurări integrate, adaptate nevoilor actuale şi stilului de viaţă modern şi dinamic.
În 2010, UNIQA a început operaţiunile pe piaţa asigurărilor de viaţă, lansând compania UNIQA Asigurări de viaţă. Cu produse de asigurare de viaţă mixte, la termen şi de grup, dar şi cu experienţa şi know-how-ul UNIQA Insurance Group, compania respectă nevoile fiecărui client în parte, găsind soluţiile de asigurare potrivite.

Despre UNIQA Insurance Group

UNIQA Insurance Group, cu sediul central în Austria, este unul dintre cele mai importante şi dinamice grupuri de asigurări din Europa Centrală şi de Est. Cu aproximativ 40 de companii în 19 ţări şi 22.000 de angajaţi, UNIQA oferă servicii de asigurări pentru 10 milioane de clienţi. În Austria, UNIQA deţine o cotă de piaţă de 22% şi a fost desemnată timp de zece ani cea mai de încredere companie de asigurări, conform studiului anual al publicaţiei Reader's Digest. Cu UNIQA şi Raiffeisen Insurance, Grupul deţine două branduri puternice, care îi oferă o bază solidă pentru creşterea viitoare. UNIQA operează în 15 ţări din Europa Centrală şi de Est: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Kosovo, Croaţia, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Republica Cehă, Ucraina şi Ungaria. De asemenea, Grupul deţine companii de asigurări în Italia, Elveţia şi Liechtenstein.

 

Comenteaza