Foto Zona fostului abator, o hartă din 1897

Zona fostului abator, o hartă din 1897
Zona fostului abator, o hartă din 1897
Zona fostului abator, o hartă din 1897
Zona fostului abator, o hartă din 1897

În prima imagine avem o vedere asupra zonei de-acum deja a fostului abator, o hartă din 1897.

Chiar și prin secolul XIX. această zonă era încă parțial nelocuită, abatorul orașului fiind construit la marginea localității, lângă târgul de animale care azi a devenit Parcul Feroviarilor, nu demult reconstruit, zona fiind cunoscută sub numele de Lupsa-telep/ Colonia Lupșa, mai târziu, la reorganizarea orașului primind denumirea de IV. Kétvizközi kerület, adică Sectorul IV. Între Ape, referindu-se la vastul teritoriu dintre Someșul Mic și Canalul Morii.

E interesant că pe hartă putem vedea notarea „Szamos”, adică Someș și „K. ( = Kis) Szamos”, adică Someșul Mic, acestea referindu-se la denumirile locale ale Someșului și Canalului Morii. În acele vremuri de sfârșit de secol XIX. aveam deja str. Gheorghe Lazăr/ Lázár u., în continuarea ei fiind str. Scorțarilor/ Csertörő u. (la capătul ei este str. Buftea/ Csermalom utca, nume vorbitor care ne povestește despre ultima moară rămasă în picioare a orașului), aveam str. Mărășești/ Krizbai u., dar încă nici nu exista str. București/ Móricz Zsigmond, care azi e artera principală ce ne duce de la podul - pe atunci încă neconstruit - dintre Piața Abator(ului)/ Vágóhíd tér și str. Traian/ Árpád u. Ciudat, așa-i? Dar nu aveam nici str. Izei/ Tiborc u., ce leagă azi str. București de str. Porumbeilor/ Galamb u. - la fel de inexistentă pe harta de sfârșit de secol XIX. Și aici am vrut să ajung. În imaginea a treia avem casa unei doamne care a trăit vreo nouăzeci de ani pe str. Izei - inițial o stradă fără ieșire, fundătură -, despre care mi-a povestit un vecin că atunci când ea a ajuns în acest loc, ca fetiță ce umbla încă desculț, zona încă era slab populată. Ultima doamnă a Coloniei Lupșa s-a dus, casa ei a intrat într-un proces de regândire, recalculare, refolosire, re... ce vrem.

De amintit: zona a fost locuită în mare parte de evrei, str. Porumbeilor/ Galamb u., de exemplu, având ca proprietari, mai mult de 50% din locuitorii ei, evrei. Ei, din păcate nu s-au mai întors din lagăre...

Pap utca = strada Paris
Berek u. = str. Livezii
Király u. = str. Traian
Gázgyár u. = str. Ploiești
Baromvásár tér = (piața) Târgul de vite

Comenteaza