Vom avea un istoric al datelor de sănătate ascuns în pașaport?

Vom avea un istoric al datelor de sănătate ascuns în pașaport?
| Foto: Forbes

În pandemie, călătoriile dintr-o țară în alta vin la pachet cu restricții importante. În special românii au parte de tot mai multe restricţii în urma exploziei de cazuri de COVID-19 din ultima lună. Autoritățile străine caută să obțină cât mai multe informații din pașaport.

Pșaportul electronic era opțional în multe colțuri ale Europei, până nu demult. În noul contextul generat de  pandemia de COVID-19, autoritățile apelează mai des la aceste documente și la datele biometrice din spatele lor, pentru a facilita tranzitul turiștilor.

Ca să manipuleze cât mai puține acte, acum se pune accent pe scanarea fețelor sau utilizarea amprentelor pentru a identifica persoane fără echivoc în condiții de deplină siguranță.

Nu este exclus să avem în curând un istoric al datelor de sănătate ascuns în pașaport. În acest fel, călătoriile vor deveni mai sigure într-o lume care se va lupta mult și bine cu coronavirus, de acum înainte, se arată într-un articol al Forbes. Rămâne doar să vedem cum vor fi alimentate și conspirațiile de noile schimbări.

Pașapoartele tradiționale de hârtie vor fi de domeniul trecutului, fiind percepute ca nesigure, simplu de facilitat și lipsite de informații adiționale.

Următorul pas în evoluția pașaportului este înlocuirea acestuia cu date biometrice. Eurostar probează o formă de testare biometrică pe aeroport. Proiectul presupune călătoria dinspre Marea Britanie spre destinații europene fără utilizarea pașaportului. Cu ajutorul unui computer, fața turistului va fi scanată, iar dacă imaginea va corespunde cu dosarul aflat deja în sistem, turistul va putea trece granița fără griji. Respectiva modificare va ajunge în curând și la Paris. Aeroporturile Charles de Gaulle și Orly din Paris speră ca tranziția către autentificarea biometrică să fie funcțională până la finalul anului 2024.

Comenteaza