Vinerea neagră a Clujului: 500 de clădiri distruse şi 400 de victime în 50 de minute

Vinerea neagră a Clujului: 500 de clădiri distruse şi 400 de victime în 50 de minute

Data de 2 iunie 1944 marchează vinerea neagră a Clujului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pentru a face cât mai dificilă relocarea trupelor germane de pe frontul de Est către cel de Vest, forțele aeriene americane au bombardat gara și împrejurimile. Acest atac a fost prima operațiune militară americano-sovietică, Aliații pregătind minuțios Debarcarea din Normandia (6 iunie 1944).

La ora 09:02, sirenele anunțau un atac iminent, iar în câteva minute avioanele au lansat primele bombe asupra orașului. Desigur zona vizată era cea a gării, pentru ruperea legăturilor feroviare, dar cele 1.200 de bombe au afectat multe alte obiective, de la fabrici și spitale, la locuințe și școli, care fie au fost fie distruse, fie au fost grav avariate. În 50 de minute, 250 de clădiri au fost complet distruse și alte 252 au fost grav avariate, chiar și Fabrica Dermata (precursoarea Clujana), Școala de Fete Marianum, Spitalul Reformat, locașuri de cult, ateliere și magazine, au suferit pagube importate.

Este dificil de stabilit cu exactitate numărul victimelor, dar imediat s-a stabilit că 315 civili, 25 de soldați maghiari și 60 de soldați germani și-au pierdut viața și alți aproape 500 de civili și militari au fost răniți. Mai multe detalii AICI!

Etichete
Comenteaza