Unicate şi lucrate manual: cele mai noi tendinţe pentru mărţişoare

Unicate şi lucrate manual: cele mai noi tendinţe pentru mărţişoare
Asociația Meșterilor Populari Clujeni în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca organizează Târgul de Mărțișor în binecunoscuta locație Piața Unirii și vă așteaptă cu mărțișoare create de meșterii, artizanii și artiștii locali. Începând cu ziua de luni, piaţa s-a umplut de standuri pline cu mărţişoare strict făcute de mână, fără producţii de masă, doar modele unicat.

Majoritatea standurilor aparţin membrilor Asociaţiei Meşterilor Populari din Cluj, care s-au arătat şi în acest an extrem de creativi. Unii au realizat mărţişoare din sârmă şi diferite pietre semipreţioase, în timp ce alţii lucrează în lemn sau piele. Este şi cazul Rodicăi Milăşan care a descoperit frumuseţea handmade-ului în urmă cu patru ani.

"Confecţionez mărţişoare din piele, cred că sunt mai deosebite pentru că ele sunt broşe de fapt şi se pot purta pe tot timpul anului. După cum se vede sunt foarte colorate. Este de muncă la ele, dar am învăţat repede pentru că lucrez deja de patru ani în branşa asta. Ca şi timp de execuţie este de lucru destul de mult pentru că sunt foarte migăloase. Totul este tăiat de mână şi din cauza asta ia şi mai mult timp. Acum sper să fie apreciate şi să placă pentru că sunt mai altfel faţă de ceea ce este pe piaţă deja", a spus Rodica.

Handmade-ului nu este cel mai bănos domeniu, dar uneori cel mai important este să îţi placă ceea ce faci.

„Nu am învăţat de la nimeni să fac asta. Totul a fost pură întâmplare. Singură am învăţat şi cu ajutorul internetului care în ziua de azi te învaţă tot ce vrei. Îmi place foarte, foarte mult ceea ce fac, e o pasiune pe care am descoperit-o mai târziu, dar e ceva plăcut. Fac din pasiune. Fac şi bijuterii şi accesorii din piele şi lemn. Şi soţul meu lucrează în lemn, el fiind şi sculptor. Noi suntem veniţi din judeţul Mureş şi avem fiecare atelierul lui în care lucrăm. El atelier de sculptură şi eu atelierul meu de podoabe din piele. Afacerea nu este prea profitabilă, dar asta ştim să facem şi este când se câştigă, este când se face mai puţin, dar important este să faci ceea ce îţi place. Supravieţuim noi", a mai spus Rodica Milăşan.

Şi ceramica este căutată la târg. Cu doi lei vă puteţi achiziţiona un mărţişor cu motive florale făcute în atelierul domnului Hodrea. NPreferă să lase mărţişoarele viu colorate să vorbească de la sine. Îi place să meargă pe modelul clasic şi să lucreze cu flori, luna martie însemnând oricum începutul primăverii.

Anul acesta se poartă modelele cu bufniţă

În timp ce unii comercianţi păstrează imaginea clasică a mărţişorului cu flori, potcoave de cal şi hornari, mulţi au trecut la trendul „bufniţa". Misteriosul animal se regăseşte la aproape toate standurile de mărţişoare, făcut şi refăcut în diferite forme, texturi şi culori. Dacă în gândirea tradiţională a multor culturi, inclusiv cea a românilor, bufniţa simbolozează vestitorul morţii şi este considerată o pasăre necurată, în zilele noastre tinerii sunt tot mai încântaţi de aspectul acestei păsări.

„Bufniţele au devenit virale şi pe internet, în rândul tinerilor. În artă apar adesea cu penajul multicolor şi cu diferite motive grafice desenate pe ele, iar din acest motiv mulţi meşteri au ales să se joace cu acest model. Îţi permite să fii creativ. Nu este o coincidenţă faptul că tinerii cumpără foarte mult modele cu bufniţă, iar cei mai în vârstă aleg modele florale", a spus o domnişoară de la standul ei cu mărţişoare.

Târgul de Mărţişor a început încă de luni, 24 februarie şi durează până pe data de 2 martie. Doritorii pot găsi aici mărţişoare lucrate manual de către meşteri clujeni şi din alte oraşe.

„Fiecare meşter, ceea ce face, aia expune şi vinde. Aici nu există comercianţi, numai producători, efectiv meşteri populari care fac din pasiune ceea ce fac sau sunt mulţi care îşi asigură traiul de fiecare zi. Au fost foarte mulţi meşteşugari care s-au înscris pentru târg şi am făcut o selecţie în care prioritate au avut clujenii, dar sunt şi comercianţi veniţi din oraşele de lângă Cluj. Am vrut ca târgul de mărţişor să arate ca un târg care într-adevăr să se preteze pentru Piaţa Unirii. Lumea e interesată de mărţişoare şi clujenii deja ştiu de târgul nostru, dar ne-am mirat să avem foarte multă lume chiar din prima zi a târgului. Fiecare stand se diferenţiază prin altceva, parcă fiecare meşteşugar are ceva aparte, ceva special, doar al lui", a spus Viorica Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Cluj.

Comenteaza