Un hobby în continuă creştere printre clujeni

Un hobby în continuă creştere printre clujeni
Mitul conform căruia tinerii din ziua de azi nu mai citesc se spulberă tot mai mult, reprezentanţii a trei librării de referinţă din Cluj, confirmându-ne că există un public consumator de carte tot mai mare.

Proprietarii clujeni fac librăriile cât mai atractive, amenajndu-le în aşa fel încât să invite publicul să ia loc şi să răsfoiască o carte. Şi o fac cu succes.

O fi datorită faptului că ne aflăm într-un oraş studenţesc, datorită faptului că se promovează tot mai intens ideea că este cool să citeşti, împreună cu diferite proiecte care oferă beneficii oamenilor are citesc în public, sau este vorba pur şi simplu de pasiune pentru cărţi?

"Au mare căutare noutăţile din literatura universală, şi autori români consacraţi cum ar fi Pleşu, Cărtărescu, Liiceanu, Boia, Djuvara, dar şi cărţile pentru copii, literatura în limba engleză, franceză, germană, spaniolă", a spus Ema Moldovan librar.

Ce citesc? Cele mai căutate titluri sunt cele din categoriile beletristică şi dezvoltare personală, două segmente puternic dezvoltate ale librăriilor. Clujenii par să iubească mult operele mai nou apărute ale autorilor români contemporani. În top 10 al celor mai citite cărţi la librăria Diverta îi regăsim şi pe scriitorii noştri, pe locul întâi fiind Iirina Binder cu romanul în două volume, Fluturi. Dan Puric se clasează pe locul 3 cu romanul Suflet românesc, iar pe 5 este Mircea Diaconu cu volumul La noi când vine iarna. Şi Tudor Chirilă se află în topul prferinţelor pe locul 8, cu cartea Exerciţii de echilibru, iar pe 10, Sfârşitul Occidentului? de Lucian Boia. La Cărtureşti, cărţile de beletristică sunt consumate cel mai mult, fiind urmate de cele de istorie sau filosofie.

Titlurile bestseller pe acest an la librăria Bookstory sunt Parabolele lui Iisus, adevărul ca poveste de Andrei Pleşu, Janovics - creatorul Hollywood-ului transilvan a autorului Zakarias Erzsebet, Schimbând gândirea, îţi schimbi viaţa de Brian Tracy, Prin lume spre mine de Iunia Paşca, Afacerea Roşia Montană a lui Mihai Gotiu.

Cât citesc?

La Diverta s-au vândut de la începutul anului şi până în prezent 14.870 de cărţi, ceea ce înseamnă o medie de 110 cărţi vândute pe zi, iar numerele sunt într-o continuă creştere faţă de anii precedenţi. La Cărutreşti numărul de cărţi vândute depăşeşte 200 de cărţi pe zi.

Bibliotecile sunt o alternativă pentru cei care nu sunt dispuşi să dea banii pe cărţi. Şi aici cifrele sunt în continuă creştere faţă de anii trecuţi. În anul 2013 s-au înscris la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" 6.774 de utilizatori noi şi peste 20.000 şi-au vizat permisele şi au paricipat la evenimentele bibliotecii. Un număr impresionant de clujeni au trecut pe la bilbiotecă în 2013, peste 400.000 de vizite, asta însemnând o frecvenţă zilnică de aproximativ 1.600 de vizite pe zi, ceaa ce înseamnă că un clujean face, în medie, 14 vizite pe an.
Cititorii împrumută cam 16 cărţi pe an, iar pe zi 1.857 de documente au fost împrumutate.

Cine citeşte?

La Biblioteca Judeţeană, elevii şi studenţii sunt cei mai mari consumatori de literatură, constituind 67% din totalul utilizatorilor, fapt pentru care biblioteca oferă o atenţie specială pentru dezvoltarea colecţiilor şi a servicilor pentru această categorie de public. Cititorii care calcă cel mai des pragurile librăriilor sunt persoane cu studii superioare, mai precis profesori universitari, profesori de liceu, angajaţi în diferite domenii - avocaţi, manageri, psihologi, medici şi arhitecţi etc. Cei trecuţi de 30 de ani sunt o categorie de vârstă des întâlnită în librării, dar şi studenţi, în special cei ce studiază filologie, istorie, arhitectură, psihologie, teatru sau medicină.

De ce citesc?

"Pai dacă nu citim cum să evoluăm? Cum creştem? Eu merg pe idea că dacă stai şi te uiţi la tine şi vezi că nu ai crescut, nu ai evoluat faţă de anul trecut, duci o viaţă goală şi total nesemnificativă. Mai pe româneşte, trăieşti degeaba!", spune un domn abordat la ieşirea dintr-o librărie.

În Cluj, cititul este tot mai mult încurajat în ultima vreme prin diferite iniţiative care susţin lectura şi încearcă să o introducă în lista de hobby-uri a tinerilor şi nu numai. Una dintre librăriile clujene a venit cu o iniţiativă de încurajare a cititului, când a oferit 10% reducere cumpărătorilor care au pe Facebook poza de profil cu ei citind. Iniţiativa a fost preluată şi de anteprenorul clujean, Victor Miron, sub denumirea de Cărţile pe faţă. Iniţiativa sa pleacă de la conceptul de selfie şi a propus postarea pe reţeaua de socializare Facebook a book selfie-urilor, o imagine în care faţa celui ce se fotografiază este parţial acoperită de o carte. Pe ideea "ai carte, ai parte" merge şi proiectul în care o zi din fiecare lună, cei care citesc în autobuz, troleibuz sau tramvai nu sunt nevoiţi să plătească bilet. Proiectul a fost iniţiat tot de Victor Miron, idee care i-a surâs şi primarului Emil Boc.

În ultimii ani, cititul a devenit nu doar o necesitate tot mai mare, ci o adevărată modă. Ideea că cititul este cool s-a răspândit şi mai mult odată ce retailerii au decis să aducă pe piaţa vestimentară destinată tinerilor, trenduri ce imită uniforma tocilarului şi linii de accesorii ce presupun cordeluţe pentru şcolăriţe şi mult purtaţii ochelari cu rame groase şi lentile fără dioptrii, care oferă un aer de elev sau student care citeşte mult.

Un trend sau pură plăcere, cărţile sunt peste tot şi constituie un hobby tot mai căutat în oraşul nostru.

Comenteaza