Un american, călător prin lume: "Clujul este unul din cele mai progresiste orașe din Europa"

Un american, călător prin lume:
“Cluj-Napoca a fost o surpriză plăcută, fapt pentru care am stat în oraş mai mult decât anticipasem”, scrie Adonis Villanueva, un cetăţean american cu origini filipineze, în articolul intitulat “A guide to seven cool and not-so-cool cities in Romania”, publicat, luna aceasta, pe blogul personal de călătorii alwayswanderlust.co.

Adonis, de profesie programator, a început să călătorească în anul 2013 şi până în prezent a vizitat peste 45 de ţări din întreaga lume. În primăvara acestui an a ajuns în România şi preţ de trei luni a bătut la pas oraşele Bucureşti, Braşov, Sighişoara, Miercurea Ciuc, Sibiu, Alba Iulia şi Cluj-Napoca.

Image and video hosting by TinyPic

În capitala Transilvaniei a petrecut două săptămâni şi în jurnalul său de călătorie a mai notat: "Se pare că turiştilor li se întâmplă frecvent să-şi prelungească şederea în Cluj-Napoca. Fie revin cu altă ocazie. Eu cu siguranţă voi face astea. Nu e cel mai pitoresc oraş din România, nici cel mai frumos, oamenii şi viaţa de noapte îi dau o alură aparte. În opinia mea, este unul din cele mai progresiste oraşe din Europa; plin de personaje vibrante cu gândire liberă. Este un oraş studenţesc şi e normal ca viaţa de noapte să fie vibrantă. Este mai frumos ca Bucureştiu, însă nu la fel de "nebun". Oamenii sunt mai relaxaţi şi au un ritm de viaţă mai lent. Merită vizitat parcul de distracţii subteran (Salina Turda, n.red), iar în luna mai, spre final, aici are loc, preţ de 10 zile, un festival de film ce merită încercat".

Image and video hosting by TinyPic

Americanul a notat Clujul cu nota 10, fiind de părere că este un oraş cool.

Sibiul, Braşovul şi Miercurea Ciuc sunt următoarele oraşe pe lista de preferinţe ale lui Adonis. "În opinia mea, Sibiul este cel mai frumos oraş din România. Arhitectura veche şi priveliştea din turnul cu ceas sunt extraordinare. Singurul minus este că oraşul nu are deloc viaţă de noapte (...) Şi Braşovul se numără printre oraşele mele preferate din România. Un oraş medieval, înconjurat de munţi. Este şi în mijlocul celor mai cunoscute atracţii turistice din România: Castele Bran şi Peleş, Cetatea Râşnov, Piatra Mare, sunt şi câteva staţiuni de schi în apropiere (...) Miercurea Ciuc este un oraş în care populaţia este majoritat maghiară; deci şi cultura diferă faţă de restul ţării. Am auzit prima dată de acest oraş de la Corneliu, acum prietenul meu ce lucrează la recepţia unui hotel în Braşov".

Image and video hosting by TinyPic

La polul opus în topul preferinţelor se clasează oraşele Sibiu şi Alba Iulia, dar şi capitala României - Bucureşti. Despre ele, americanul călător spune: "Este o mică cetate saxonă. Este casa lui Dracula, dar nu se prea întâmplă multe aici. Plănuiam să îmi petrec noapte în Sighişoar, dar văzând cât e de mică am preferat să mă întorc la Braşov (...) Când am ajuns la Alba Iulia, în oraş era un festival. Concerta o artistă pop cunoscută în România. Seamănă cu o cetate franceză din secolul XVII. Presupun că arată ca o stea dacă e văzută de sus. Are o catedrală catolică frumoasă în centrul oraşului (...) Majoritatea turiştilor pe care i-am întlânit au aceeaşi părere despre Bucureşti. Nu le place. Nu mă înţelegeţi greşit, nu e un loc rău sau urât. Este plin de viaţă, mai ales în centrul vechi. Doar că nu este la fel de frumos precum alte oraşe din România. Nu prea ai ce să vizitezi dacă ieşi din centrul vechi, asta dacă nu eşti fan al arhitecturii comuniste. Poate aveam eu aşteptări prea mari de la capitală", conchide Adonis acordând doar nota 5 Bucureştiului.

Image and video hosting by TinyPic

Amintim că Transilvania este cap de listă în topul destinaţiilor turistice de neratat în 2016 realizat de Lonley Planet, cea mai mare editură de ghiduri de călătorie din lume: "munţi ce-ţi taie răsuflarea şi artă inovatoare în fosta casă a lui Dracula". De altfel, regiunea a fost plasată de specialiştii brandului de ghiduri turistice înaintea unor regiuni precum Hawaii sau Bavaria.

Aproape 130.000 de turişti au vizitat Clujul în primele luni din 2016

Conform Direcţiei Judeţene de Statistică Cluj, în perioada 1.01-30.04.2016 au fost cazaţi 128.980 turişti, din care 22.926 turişti străini (reprezentând 17,8% din totalul turiştilor). Comparativ cu primele patru luni din anul 2015, numărul turiştilor străini a crescut cu 19,2%. Cei mai mulţi turişti străini provin din : Ungaria (3284), Italia (2923), Germania (2775), Franţa (1827), Regatul Unit (1129).

 

Comenteaza