Trei români, printre care și un clujean, au traversat înot strâmtoarea Gibraltar

Trei români, printre care și un clujean, au traversat înot strâmtoarea Gibraltar
| Foto: Agerpres

Clujeanul Florin Tomoş, instructor de înot, împreună cu Mihai Holban și Cristian Mitrică au traversat, cu costume de neopren, strâmtoarea Gibraltar, una dintre cele mai dificile zone din lume.

Cei trei români au parcurs, sâmbătă, 19 august 2023, distanţa dintre Spania şi Maroc în 5 ore şi un minut, conform Agerpres.

Numărul românilor care au traversat strâmtoarea dintre Europa şi Africa a ajuns la şapte, doar doi dintre ei înotând fără costum de neopren, Paul Georgescu şi Şerban Frăţilă.

Printre cei trei români care au traversat strâmtoarea Gibraltar, se numără și clujeanul Florin Tomoş, instructor de înot, iniţiatorul Seven Lakes România. Sportivul a traversat în 2019 strâmtoarea Molakai, Hawai, parte din Ocean Seven, şi a înotat atunci 48 de kilometri.

De asemenea, bucureşteanul Mihai Holban, avocat şi antrenor de înot, este primul român care a traversat în cadru organizat strâmtorile Bosfor, 2015, Dardanele, 2019, şi Gibraltar, 2023.

Cristian Mitrică, care în prezent locuieşte în Bucureşti, economist de profesie, a început înotul la aproape 40 de ani, după un accident la schi. El a fost pe barcă în anul 2012 cu primii doi români care, în costum de neopren, au traversat strâmtoarea Gibraltar, precum şi anul acesta când i-a însoţit în acelaşi traseu pe Şerban Frăţilă şi Paul Georgescu.

"Sâmbătă, ceaţa a împiedicat traversarea la ora 7 dimineaţa, ora la care curentul te ajută să înaintezi spre Maroc. Ceaţa a persistat până la ora 13,30 şi, inţial, organizatorii au anulat traversarea, din cauza vizibilităţii reduse. Strâmtoarea este tranzitată de circa 300 de nave pe zi şi este una dintre cele mai traficate din lume. Apa oceanului era agitată după amiază şi curenţii se schimbau existând riscul să fim împinşi departe de coastă", a declarat Cristian Mitrică, potrivit Agerpres.

Ulterior, cei trei români i-au convins pe organizatori să traverseze canalul, deşi marea era agitată, ceea ce a îngreunat şi mai mult încercarea lor. 
 
"Ultimii doi kilometri au fost grei, mai ales ultimii 800 metri, când curenţii din Atlantic se loveau de malul stâncos al Marocului şi se deplasau spre Spania făcând şi mai grea înaintarea spre Maroc. Rareori, s-a organizat o traversare după amiază în condiţii grele", a explicat Mitrică. 

Comenteaza