Foto Trei locuri superbe din Apuseni, de vizitat în minivacanța de 1 mai

Trei locuri superbe din Apuseni, de vizitat în minivacanța de 1 mai
| Foto: Cluj.com / Arieșeni / Cabana Cetățile Ponorului

Minivacanța de 1 mai se apropie, iar vremea se anunță frumoasă, motiv pentru care mulți români vor planifica o mică excursie. Unii vor pleca la mare, iar alții în zone muntoase.

În Munții Apuseni sunt amenajate zeci de obiective turistice care merită să fie vizitate cel puțin o dată în viață.

Cetăţile Ponorului 

Cetăţile Ponorului cel mai mare complex carstic din România numit Everestul speologiei române  și este situat în Parcul Natural Apuseni. Acesta este punctul cel mai coborât al întregului bazin închis Padiș – Cetățile Ponorului (950 metri), potrivit Bihorinimagini.

Peștera este formată dintr-o galerie  care are peste 2000 metri lungime și este străbătută de un râu cu debit mare. Cetăţilor Ponorului uimește prin cavernamentului şi râul subteran ce străbate peştera până la sorbul final. Dimensiunea golului are circa 70 m înălţime și este „sculptat” sub forma unei ferestre uriaşe într-un perete vertical de peste 100 m.

Peştera continuă cu o galerie unică cu lăţimi de 15-25 m şi înălţimi greu de estimat, cele mai puternice fascicole de lumină  atinge rareori plafonul ridicat curent la 70-100 m deasupra albiei râului. De asemenea, peretele de 110 m, escaladat la extremitatea profundă a cavităţii, reprezintă un reper pentru dimensiunile ei deosebite, potrivit sursei citate.

Râul subteran este unul dintre cele mai bogate în debit şi mai năvalnice din carstul românesc, și adaugă peşterii un farmec inestimabil prin salba celor 14 la­curi sau a numeroaselor repezişuri şi cascade.

Trei locuri superbe din Apuseni, de vizitat în minivacanța de 1 maiCheile galbenei, Cetatile Ponorului. Sursa: Facebook / Cabana Cetățile Ponorului

Peștera Cetățile Ponorului este considerate monument al naturii și  poate fi vizitată. Turiștii care doresc să ajungă la peșteră trebuie să aibă un echipament format din încălțăminte cu talpă aderentă, rucsac pentru a avea mâinile libere, sticlă cu apă și telefon, conform Aerieșeni-Apuseni.

Cascada Pătrăhaițești Arieșeni

Cascada Pătrăhăițești este o splendidă cădere de apă în 2 trepte, de 14 metri înălțime. Traseul până la cascadă este ușor accesibil, o bună parte din el se poate face și cu mașina și este o destinație de călătorie foarte bună.

Cascada Pătrăhăitești - după numele satului lângă care se află sau Cascada Buciniș - după numele râului pe care s-a format. 

Pentru a ajunge la cascadă din centrul stațiunii turistice Arieșeni trebuie urmat drumul național spre Vârtop circa 1 kilometru până se vede un pod de beton pe partea stângă iar lângă acesta un indicator "Cascada Pătrăhăitești 5 kilometri". De aici se urmează drumul forestier și marcajul punct roșu până în satul Pătrăhăitești de unde mai sunt 1,5 kilometri până la cascadă, potrivit Arieșeni.pro.

Trei locuri superbe din Apuseni, de vizitat în minivacanța de 1 maiCascada Pătrăhaițești Arieșeni. Sursa: Aerieșeni-Apuseni.ro

Cascada Pătrăhăitești se găsește la poalele Vârfului Curcubata Mica, vârf care se poate vizita. De sus, se vede excelent Țara Moților cu casele răsfirate prin toate poienile munților până sus pe creste. Acest traseu nu are marcaj turistic, potrivit sursei citate.

Cascada Vălul Miresei Răchițele

Cascada Răchițele numită și Vălul Miresei este situată pe Valea Stanciului, în arealul localității Răchițele din comuna Mărgău, județul Cluj. Cascada este una dintre cele mai frumoase cascade din România. Căderea de apă este de peste 30 de metri. Pe timp de iarnă peretele stâncos îngheață și este un loc superb de escaladă pe gheață pentru cei pasionați de acest sport.

O legendă veche amintește că numele cascadei vine de la faptul că demult o mireasă ar fi căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agățat pe stânci. Acolo, nuntașii s-au oprit și au început să plângă și astfel a apărut cascada. În realitate, numele ar putea veni de la faptul că forma cascadei seamănă cu un voal, potrivit Cluj.com.

Trei locuri superbe din Apuseni, de vizitat în minivacanța de 1 maiCascada Răchițele. Sursa: Cluj.com

Cascada se află la o altitudine de 1000 m și are o înălțime de 30 m şi 2 trepte. La baza treptei de sus există o marmită adâncă cu diametrul de 10 m, care asigură o dispersie a apei și care seamănă cu un voal. De aici provine numele de Vălul Miresei. De asemenea, există acces auto până la cascadă (6 km de la Răchițele), care este vizitată atât vara cât și iarna de iubitorii sporturilor extreme, când peretele stâncos îngheață, potrivit sursei citate.

Comenteaza