Traseu nou de via ferrata, nu departe de Cluj. O parte trece printr-o peșteră

Traseu nou de via ferrata, nu departe de Cluj. O parte trece printr-o peșteră

Traseul are o dificultate de grad mediu, parcurgerea acestuia se face obligatoriu cu echipament de siguranţă şi protecţie, iar accesul minorilor sub vârsta de 16 ani este permis doar dacă aceştia sunt însoţiţi de un adult.

Noul traseu de via ferrata a fost inaugurat vineri în Cheile Cuţilor, din comuna Roşia, din Bihor, și ar putea fi deschis publicului, cel mai probabil, începând cu primul weekend al lunii aprilie.

"Din ţară, noi avem cam jumătate din numărul de trasee via ferrata. Cea mai mare densitate se află în Bihor, iar în judeţ, din cele şase, majoritatea, adică cinci, sunt în Pădurea Craiului. Acest traseu nou, din Cheile Cuţilor, pe lângă faptul că este spectaculos, are un pod indian care trece de pe un versant pe altul, este deosebit prin faptul că la realizarea lui au contribuit, în vreme de pandemie, foarte mulţi actori, atât din turism, cât şi din administraţii, voluntari, salvamontişti. A fost o muncă de echipă extraordinară", a declarat, pentru AGERPRES, Paul Iacobaş, preşedintele Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, custodele Sitului Natura 2000 Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului.

În acest sit se află Destinaţia ecoturistică Pădurea Craiului, singura de acest fel din judeţ şi printre puţinele destinaţii eco din ţară.

În Defileul Crişului Repede, adică între localităţile Vadu Crişului şi Şuncuiuş, sunt amenajate două trasee, alte două sunt la Şuncuiuş, lângă Peştera Vântului şi un traseu la Pietrele Negre, cum se urcă din Ştei spre Vârtop. 

Traseul de via ferrata din cheile Cuţilor are o lungime de 270 de metri şi două variante de parcurs. O parte a lui trece printr-o peşteră, aflată pe versantul drept al văii. Podul indian, care leagă cele două secţiuni de căţărare, este lung de 33 de metri şi traversează cheile la o înălţime de 35 de metri.

Traseul are o dificultate de grad B (mediu - dificultatea traseelor de via ferrata se măsoară pe o scală de la A la E, unde A înseamnă cel mai mic grad de dificultate iar E, cel mai dificil). Parcurgerea acestuia se face obligatoriu cu echipament de siguranţă şi protecţie (cască, ham şi lonjă dublă de asigurare), iar accesul minorilor sub vârsta de 16 ani este permis doar dacă aceştia sunt însoţiţi de un adult.

Pădurea Craiului este parte a reţelei naţionale a destinaţiilor ecoturistice din România şi, totodată, zona cu cea mai diversificată ofertă pentru turismul de aventură din Munţii Carpaţi: speoturism, alergare montană, cicloturism, via ferrata, alpinism, drumeţie, rafting etc. 

Comenteaza