Tradiții și obiceiuri în ajun de Moș Nicolae

Tradiții și obiceiuri în ajun de Moș Nicolae
| Foto: Unsplash.com

Sărbătoarea Sfântului Nicolae, ocrotitorul săracilor, celebrat pe 6 Decembrie este una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale iernii. Copiii de pretutindeni îl așteaptă pe Moș să le lase în ghetuțe cadouri, pentru că au fost cuminți tot anul.

Viața Sfântului Nicolae

Figura Sfântului Nicolae este emblematică pentru valorile creștinătății, Sfântul Nicolae din Mira fiind un model de bunătate și generozitate pentru creștinii din întreaga lume. Sfântul cunoscut și sub numele de Nicolae de Bari a fost episcop creștin timpuriu al orașului grecesc Mira din Asia Mică, în timpul Imperiului Roman.

Au fost găsite foarte puține relatări despre viața sa, însă se spune că Sfântul s-a născut în portul grecesc Patara, din părinți creștini înstăriți. Localitatea Patara din provincia Lichia se regăsește în partea asiatică a Turciei de astăzi. Una dintre legendele despre Sfântul Nicolae relatează povestea a trei surori foarte sărace, pe care acesta le-ar fi salvat de la prostituție. Tatăl lor nevoiaș se gândi să le împingă spre desfrâu, când Sfântul Nicolae le-a sărit în ajutor. El a aruncat un sac de monede de aur, pe fereastra casei lor timp de trei nopți. Galbenii primiți au fost suficienți pentru ca tata lor să poată plăti zestrea pentru fiecare dintre ele. Fetele au reușit să se mărite la scurt timp după primirea acestor daruri de la Moș Nicolae.

Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae

Sfântul Nicolae nu este considerat doar ocrotitorul copiilor, ci și al marinarilor, brutarilor, femeilor nemăritate și a celor acuzați pe nedrept. Prin rugăciunile sale, Sfântul Nicolae a reușit să salveze niște marinari, iar în Alexandria a vindecat mulți bolnavi, aflați pe patul de moarte.

În zilele noastre, în mai multe țări europene, ziua de 6 Decembrie anunță sosirea Crăciunului. Potrivit unei legende străvechi, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moș Nicolae le pune copiilor cuminți în ghetuțe dulciuri și fructe. Aceste cadouri sunt semnul unei bune purtări. Copiilor care nu au fost cuminți, Moș Nicolae le lasă o crenguță de măr. Povestea nuielușei lui Moș Nicolae a pornit de la o faptă reală, făcută de Sfânt pe timpul vieții.

Vărguța lui Moș Nicolae

Se spune că, în anul 325, Sfântul Nicolae din Mira a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea. În cadrul acelui eveniment, preotul Arie din Alexandria a spus că Iisus Hristos nu este de aceeași natură cu Dumnezeu. Deranjat de slovele ereticului, Sfântul Nicolae i-a dat o palmă. De atunci s-a întipărit în tradițiile de Sfântul Nicolae ideea că Moșul le aduce copiilor răi nu cadouri, ci o nuielușă. Nuielușa nu este de la orice copac, ci trebuie să fie neapărat o crenguță de măr.

Sfântul Nicolae este milostiv, de aceea, potrivit obiceiului, nuielușa de măr trebuie pusă într-un vas cu apă. Dacă aceasta înflorește până la Crăciun, înseamnă că sfântul a iertat fărădelegile celui ce a primit nuielușa.

loading...
Comenteaza