„Tăticul” inteligenței artificiale și-a dat demisia de la Google. „Pot fi pericole destul de înfricoșătoare”

„Tăticul” inteligenței artificiale și-a dat demisia de la Google. „Pot fi pericole destul de înfricoșătoare”
| Foto: Noah Berger / AP file

Omul considerat pe scară largă drept naşul inteligenţei artificiale (AI) şi-a dat demisia, avertizând asupra pericolelor tot mai mari pe care le reprezintă evoluţiile din acest domeniu.

Geoffrey Hinton, în vârstă de 75 de ani, şi-a anunţat demisia de la Google într-o declaraţie pentru New York Times, afirmând că regretă acum activitatea sa, relatează BBC.

El a declarat pentru BBC că unele dintre pericolele reprezentate de chatboţii cu inteligenţă artificială sunt „destul de înfricoşătoare".

„În acest moment, nu sunt mai inteligente decât noi, din câte îmi dau seama. Dar cred că în curând ar putea fi. În momentul de faţă, ceea ce vedem este că lucruri precum GPT-4 eclipsează o persoană în ceea ce priveşte cantitatea de cunoştinţe generale pe care o are şi o eclipsează cu mult. În ceea ce priveşte raţionamentul, nu este la fel de bun, dar face deja raţionamente simple. Şi, având în vedere ritmul de progres, ne aşteptăm ca lucrurile să se îmbunătăţească destul de repede. Aşa că trebuie să ne facem griji în această privinţă, a spus Geoffrey Hinton.

Cercetările de pionierat ale doctorului Hinton în domeniul învăţării profunde şi al reţelelor neuronale au deschis calea pentru sistemele actuale de inteligenţă artificială precum ChatGPT.

În articolul din New York Times, Hinton s-a referit la „actorii răi" care ar încerca să folosească AI-ul pentru „lucruri rele".

Într-o declaraţie, Jeff Dean, şeful departamentului de ştiinţă al Google, a declarat "Rămânem dedicaţi unei abordări responsabile a inteligenţei artificiale. Învăţăm în permanenţă pentru a înţelege riscurile emergente, inovând în acelaşi timp cu îndrăzneală".

Comenteaza