Știi unde era în Cluj-Napoca? Clădirea era muzeu și sală de scrimă, unde preda un profesor milanez

Știi unde era în Cluj-Napoca? Clădirea era muzeu și sală de scrimă, unde preda un profesor milanez

Clădirea era în capătul estic din Piața Mihai Viteazul (Széchenyi Tér), la intersecţia cu str. Croitorilor (Mikes Kelemen utca), pe locul halei agroalimentare. 

Clădirea din fotografie a fost proiectată de arhitectul Balázs Debreczeni între 1872 și 1873. Acest arhitect, a proiectat și clădirea Administrației Domeniului Forestier Austro-Ungar, în 1887, care ulterior a devenit (și este), Palatul Arhiepiscopiei Ortodoxe din Cluj. Clădirea a fost demolată în jurul anului 1937.

- La parterul clădirii a fost Sală de Gimnastică și Scrimă (Torna Vivoda), iar în grădină au fost amplasate aparate de gimnastică și s-a mai amenajat teren de tenis și patinoar pe timpul iernii.
- Muzeul de Relicve care a funcționat la etaj, începând din anul 1892, a fost mutat în Muzeul EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület / Societatea Carpatină Ardeleană) din Casa Matia. Astăzi, o parte din obiectele muzeului se păstrează la Muzeul de Istorie al Transilvaniei.
- Muzeul Etnografic a funcționat din anul 1922 până în anul 1923, când a fost mutat în clădirea Muzeului de Arte și Meserii, pe str. George Barițiu (Malom utca).
 Gaetano Biasini (1790-1847) - Profesorul de spadă milanez, stabilit la Cluj, pe lângă alte afaceri: Școală de spadă, Hotelul Biasini (lângă Cimitir), primul birou de plasare a forței de muncă, etc …), a înființat prima casă de pompe funebre din oraș.



Etichete
Comenteaza