„Spitalul colonie” al Clujului sau cum s-a format strada Clinicilor

„Spitalul colonie” al Clujului sau cum s-a format strada Clinicilor

Construirea clinicilor universitare a însemnat pentru Cluj accederea în rândul celor mai importante centre universitare medicale din Imperiul Austro-Ungar. Acest nou spațiu curativ era cel mai modern loc din Transilvania unde bolnavii erau tratați în condiții moderne, iar cercetarea medicală se făcea la cele mai înalte standarde.

Realizat sub forma „spitalului colonie”, ansamblul de nouă clinici de la sudul străzii Miko (azi, Clinicilor) era astfel conceput încât fiecare clădire funcționa autonom, asigurând atât săli și laboratoare pentru studiu, cât și saloane pentru tratarea bolnavilor. Acoperind o arie vastă de tratare a bolilor, clinicile au fost construite treptat.

Complexul de jos”= a fost primul ridicat, pornindu-se cu Institutul de Fiziologie și Igienă, apoi Institutul de Anatomie, Anatomie Patologică și Medicină Legală, Clinica de Nașteri și Ginecologie, Clinica de Boli Interne, Clinica de Chirurgie, Institutul de Medicină Generală și Terapeutică, împreună cu Farmacia Universitară, Clinica de Oftalmologie și Clinica de Boli Venerice și Sifilis.

Se adăugau clădirea Direcțiunii și clădirea Complexului Gospodăresc. În jurul acestor construcții au fost amenajate spații verzi cu bănci și locuri de promenadă pentru ca tratamentele realizate în interiorul clinicilor să fie completate de zone de relaxare ce ofereau liniște și aer curat. O schemă în care nu se mergea doar pe administrarea unui tratament, ci și pe asigurarea unui confort fizic și psihic care ajutau mult bolnavul în exercițiul recuperării.

Al doilea ansamblu, de sus, era format din pavilioanele Clinicii de Psihiatrie și Neurologie și a fost construit pe un teren de doar 2,8 ha (o treime din întinderea ansamblului de jos) și era ocupat de Pavilionul Central, Pavilionul de Observație, Pavilionul Bolnavilor Liniștiți, Pavilionul Bolnavilor Agitați și Pavilionul de Neurologie. Mai multe, AICI!

Etichete
Comenteaza