Simptome pneumonie. Cum îți dai seama că ai probleme cu plămânii

Simptome pneumonie. Cum îți dai seama că ai probleme cu plămânii
| Foto: unsplash.com

Pneumonia cauzează anual moartea a patru milioane de oameni în lume. Potrivit Institutului Național de Statistică, în România mor în fiecare an circa 8.000 de persoane din cauza acestei boli. Chiar și în ziua de astăzi, după descoperirea penicilinei și a antibioticelor, pneumonia este principala cauză de natură infecțioasă a deceselor în rândul copiilor.

Ce este pneumonia

Pneumonia este o formă de infecție respiratorie acută, care se caracterizează printr-o inflamație a plămânilor. Aceasta este generată de inhalarea directă a unor microorganisme, diseminarea germenilor în sânge sau migrarea acestora de la un focar aflat în proximitate. Particulele infectante pot fi transmise de la o persoană la alta printr-o banală tuse, strănut sau chiar vorbit. De aceea, este foarte important să utilizăm masca ca măsură de protecție, când există un pericol eminent de îmbolnăvire. Fie că vorbim despre o răceală, gripă sau virusul SARS-COV-2.

Există mai multe tipuri de pneumonie, unele mai frecvente, altele mai puțin frecvente. Majoritatea dintre acestea se pot vindeca. În cazul persoanelor foarte tinere, foarte bătrâne sau care suferă și de alte boli grave, dacă afecțiunea nu este tratată sau dacă este provocată de anumite microorganisme (bacterii gram-negative sau stafilococi), rata de mortalitate poate varia între 15% și 50%.

Simptome pneumonie

Simptomele pneumoniei pot varia în funcție de cauza bolii și evoluția acesteia. Ele pot lua diverse forme, de la ușoare până la severe. O pneumonie virală poate debuta cu simptome caracteristice gripei. Dacă ai dureri de cap, tuse seacă și respirație șuierătoare, există șansa organismul tău să lupte cu o pneumonie virală. Pneumonia bacteriană cauzează creșterea temperaturii corpului, accelerarea pulsului, apariția unor stări de confuzie și chiar colorarea buzelor sau a unghiilor într-o nuanță de albastru pal. Organismul nostru reacționează astfel la scăderea nivelului de oxigen în sânge. Un alt simptom al pneumoniei, întâlnit frecvent la pacienți sunt durerile în piept, când aceștia respiră adânc sau tușesc.

Tratamet pneumonie

Diagnosticarea pneumoniei se face doar de către un medic. În urma unui examen clinic și a radiografiei toracice, medicul poate spune dacă ai pneumonie. Tratamentul medicamentos depinde de tipul de pneumonie. Așadar, această boală nu poate fi tratată în condiții casnice. La primele simptome, pacientul trebuie să recurgă la ajutorul unui specialist. Este important să reții faptul că, deși poți fi tentat să intervii asupra tusei cu ajutorul medicamentelor, aceasta te ajută să elimini lichidul din plămâni.

Medicii recomandă să încerci în locul acestora niște remedii naturale. Iritația din gât poate fi calmată cu ajutorul ceaiurilor de mentă și eucalipt, iar durerile din piept se pot ameliora cu ceaiuri de ghimbir. De asemenea, o gargara cu apa sărată te va ajuta la eliminarea mucusului din gât. Pacienții cu forme ușoare de pneumonie se pot tratat acasă, după ce medicul prescrie un tratament cu antibiotice și desigur multă odihnă.

Comenteaza