Sfaturi practice pentru o călătorie în siguranţă în timpul COVID

Sfaturi practice pentru o călătorie în siguranţă în timpul COVID

Pandemia COVID-19 a schimbat radical modul de viață, începând de la activitățile mici, de zi cu zi, până la concediile de odihnă și călătorii. Cea mai bună metodă de a te proteja pe tine și pe ceilalți de COVID-19 este să stai în casă! Știi deja. Dar, dacă te afli în situația de a pleca într-o călătorie, iată ce trebuie să știi!

Când trebuie să amâni sau să anulezi călătoria?
Călătoriile cresc riscul de a contracta sau de a împrăștia noul coronavirus, motiv pentru care se recomandă, pe cât posibil, evitarea deplasărilor. Nu călători dacă ai simptome ale COVID-19 sau dacă ai intrat în contact, în ultimele 14 zile, cu o persoană cu COVID-19.

Ce trebuie să știi înainte de a călători?
Care este situația COVID-19 la destinație?
Riscul de a contracta COVID-19 în cadrul deplasării crește proporțional cu numărul de cazuri diagnosticate în orașul sau zona de destinație. Informează-te cu privire la evoluția zilnică a numărului de cazuri din zona în care vei ajunge.

Locuiești cu o persoană care are risc mare de a dezvolta o formă severă de COVID-19?
În timpul călătoriei, poți contracta virusul SARS-COV-2 fără a dezvolta simptome care să tragă un semnal de alarmă. Dacă locuiești cu persoane vulnerabile, poți împrăștia virusul la cei apropiați fără să fii conștient de acest lucru.

Ești o persoană cu risc mare de a dezvolta o formă severă de COVID-19?
Oricine se poate îmbolnăvi grav din cauza virusului SARS-COV-2, însă, persoanele în vârstă și cele cu patologii cronice asociate prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe de boală.

Ce restricții și cerințe speciale se impun la destinație?
Dacă alegi să călătorești în afara granițelor României, este posibil ca țara de destinație să impună restricții și cerințe diferite de cele de la noi. Înainte de a planifica o călătorie, accesează site-ul Ministerului Afacerilor Externe și informează-te asupra necesității intrării în carantină la destinație sau la întoarcere. De asemenea, verifică dacă este nevoie să faci testul pentru COVID-19 înainte de plecare.

Ce trebuie să faci în timpul călătoriei?
Ia măsuri pentru a te proteja pe tine și pe cei din jurul tău de COVID-19:

Poartă mască de protecție care să-ți acopere atât nasul, cât și gura atunci când ești în public.
Evită contactul apropiat cu persoanele din jurul tău și păstrează o distanță de minim 1,5-2 metri.
Spală-te frecvent pe mâini cu apă și săpun, timp de minim 20 de secunde, sau folosește un dezinfectant pe bază de alcool cu o concentrație de minim 60%.
Evită să-ți atingi ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.
Evită contactul cu persoanele bolnave.
Pandemia COVID-19 a impus restricții semnificative asupra abilității de a călători. Pentru a evita contractarea și răspândirea COVID-19, rămâneți cât mai mult timp la domiciliu. Dacă, totuși, trebuie să călătorești, este important să te informezi asupra tuturor implicațiilor aferente călătoriei și să respecți cu strictețe măsurile de igienă care se impun.

Comenteaza