Semne bune anul are. Șomajul, în scădere, iar autoritățile anunță măsuri de sprijin pentru cei fără loc de muncă

Semne bune anul are.  Șomajul, în scădere, iar autoritățile anunță măsuri de sprijin pentru cei fără loc de muncă
| Foto: linkedin.com

În ciuda pandemiei, rata şomajului este în scădere, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Rata şomajului a început să crească din primele luni ale anului trecut, de când s-au impus şi primele restricţii, iar în vară a ajuns la cel mai ridicat nivel, comparabil cu cel din 2016. Din toamnă, a mai scăzut uşor, dă semne de revenire, astfel că în noiembrie, rata şomajului era de 5,1%. Sunt peste 460.000 de oameni în această situaţie, iar cei mai mulţi dintre ei sunt tineri.

Cu toate acestea, România stă mai bine la acest capitol față de alte ţări europene. De fapt, țara noastră are o rată a șomajului sub media europeană, care este 7,5%”.

Angajaţii români au beneficiat până acum de o serie de măsuri ca să îşi poată păstra locurile de muncă, precum şomajul tehnic sau zile libere plătite pentru părinţii care trebuie să stea cu copiii acasă, valabile şi anul acesta, până în vară.

Primesc sprijin în continuare, până în septembrie, şi cei care angajează tineri şomeri până în 29 de ani, persoane de peste 50 de ani sau români veniţi din străinătate, rămaşi fără loc de muncă, din cauza crizei sanitare.

 

Comenteaza