Salvamont în Cluj. O meserie ce se face din pasiune pentru munte

Salvamont în Cluj. O meserie ce se face din pasiune pentru munte
În fiecare an, în Cluj au loc sute de accidente montane. Fie turiştii se aventurează pe trasee interzise, fie nu au echipament adecvat. Conform ultimului raport al Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj, în 2010 s-au înregistrat 211 astfel de accidente, dintre care 12 au vizat turişti străini. Cinci persoane şi-au pierdut viaţa.

Salvamontiştii clujeni sunt mereu la datorie. Intervin la accidente, organizează tabere de supravieţuire pentru tineri, cursuri de căţărare, trasează trasee pentru turişti, participă la cursuri de specializare şi organizează simulări de accidente în peşteri şi munţi. O fac din plăcere şi de cele mai multe ori, pe bază de voluntariat. Condiţiile în care îşi desfăşoară aceşti oameni munca sunt greu de imaginat, ţinând cont că suntem totuşi în anul 2012.

2012: punct salvamont modern în Cheile Turzii?

"Sperăm că anul acesta o să rezolvăm problemele refugiilor din Cheile Turzii. În acest moment, lucrăm în aceleaţi condiţii ca în urmă cu 12 ani, cand am înfiinţat baza Salvamont. Avem două containere metalice, tip organizare de şantier, fără condiţii tehnice şi igienico-sanitare. Peste 600 de turişti străini vin zilnic în Cheile Turzii. Să nu mai vorbim de numărul mare de personal, alpinişti şi speologi care desăşoară diverse activităţi în zonă", a spus Gebefugi Laszlo, şeful Salvamont Cluj.

Gebefugi spune că ar mai fi nevoie de 50.000 de euro pentru a finaliza construcţia şi că, în toamna anului trecut Consiliul Jueţean Cluj a promis că va da aceşti bani, salvamontiştii putând în acest context să pornească licitaţiile de construcţie şi să finalizeze caietul de sarcini. Fundaţia este deja reliefată.

"Într-o lună ar cam trebui să fim gata cu construirea refugiilor. În 2010 am primit 100.000 de lei alocaţi din bugetul judeţului şi am obţinut toate actele şi autorizaţiile necesare. Am mai cerut şi patru maşini: una cu care să ducem oamenii la servici, una pentru şef ca să poată verifica bazele noastre din judeţ, una pentru salvaspeo şi încă una pentru ce mai e necesar. În ceea ce privesc echipamentele, salvamontiştii stau destul de bine. Să vedem ce răspuns primim anul ăsta de la Consiliul Judeţean", a mai spus Gebefugi.

La Salvaspeo lucrează 15 voluntari, cu echipamentul lor!

Nu la fel de bune sunt veştile pentru Serviciu Judeţean Salvaspeo. La ora actuală nici măcar nu există un astfel de serviciu în conformitate cu prevederile legii.

Potrivit Legii 402/2006 privind prevenirea accidentelor şi organizarea activităţii de salvare din mediul subteran speologic, consiliile judeţene sunt obligate să înfiinţeze, în colaborare cu Corpul Român Salvaspeo (CORSA), serviciile judeţene salvaspeo. Astfel de servicii sunt necesare în judeţele Bihor, Arad, Cluj, Caraş Severin, Bistriţa Năsăud, Hunedoara, Alba, Mehedinţi, Braşov şi Argeş. Potrivit actului normativ, serviciile salvaspeo urmează să fie susţinute financiar de consiliile judeţene, care trebuie să asigure, printr-un buget anual pe care urmează să îl aloce serviciului, spaţiul, dotarea cu echipamente şi materiale, să suporte cheltuielile legate de transport şi hrană în timpul intervenţiilor adică, circa 10.000 de euro anual.

"Trebuia să avem un astfel de serviciu la nivel de judeţ încă din 2006. Trebuie făcute studii despre peşteri, cartate tot felul de zone, se intervine la accidente subterane. Este responsabilitatea Consiliului Judeţean să înfiinţeteze şi să finanţeze serviciul Salvaspeo. Clujul are nevoie de două echipe, a câteva 15 persoane, per intervenţie. În momentul de faţă, am doar un expert salvaspeo, care funcţionează în regim voluntar. Nu e normal aşa ceva pentru că, omul acesta trebuie să răspundă în faţa legii de siguranţa turiştilor. Am mai reuşit să adunăm 15 voluntari, care lucrează cu echipamentele lor personale. Sunt foarte scumpe echipamentele astea şi nici ei nu mai pot. Echipamentele de subteran diferă de cele de suprafaţă şi nu putem să îi ajutăm nici noi prea mult", a mărturisit Gebefugi Laszlo, şeful Salvamont Cluj.

O intervenţie la un accident de competenţa salvaspeo poate dura zile în şir şi e nevoie de mobilizarea a zeci de oameni: speologi, salvamont, pompieri, echipaje SMURD etc.

Un singur echipament complet de salvaspeo, ce are ca termen de valabilitate trei-patru ani costă în jur de 50-60.000 de euro.

Simulări de accidente de patru ori pe an

Speologii şi salvamontiştii din Ardeal organizează de mai multe ori pe an simulări de accidente în peşteri sau pe munte. În 2010, peste 70 de speologi din judeţele Cluj, Arad, Bihor şi Alba, s-au reunit la Peştera Mare din Valea Firii, cunoscută şi ca „Humpleu", pentru a simula o intervenţie de salvare a doi turişti din subteran. Acţiunea s-a desfăşurat în condiţii deosebit de dificile şi a fost coordonată de membrii a două puncte de comandă situate la intrarea în Humpleu, dar şi în peştera cu apă.

Acţiunea a fost organizată cu sprijinul logistic din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj, respectiv a Detaşamentului de Pompieri Huedin, dar şi lucrători ai Salvamont Vlădeasa.

Calendarul simulărilor pentru 2012 încă nu a fost stabilit însă, Gebefugi crede că prima intervenţie va avea loc la sfârşitul lunii martie.

Comenteaza