Reţete pentru sarmale şi varză à la Cluj din 1695

Reţete pentru sarmale şi varză à la Cluj din 1695
| Foto: libertateapentrufemei.ro

O carte de bucate tipărită prima dată la Cluj-Napoca în 1695 conţine cele mai vechi reţete de sarmale, varză à la Cluj şi pâine. 

„Cărticica meseriei de bucătar – cartea de bucate de la Cluj tipărită în 1695” este o traducere în premieră din maghiara medievală realizată de istoricul clujean József Lukács, care semnează şi notele explicative şi studiul introductiv.

Astfel, în carte se găsesc cea mai veche reţetă de sarmale de la noi, cea mai veche reţetă de varză à la Cluj şi cea mai veche reţetă de pâine de pe actualul teritoriu românesc. „Varza à la Cluj şi sarmalele sunt primele reţete care apar în carte. Trebuie să specificăm faptul că nu se adăuga orez în aceste prime reţete. Sarmalele se preparau din carne de vită tăiată în bucăţi, la care se adăugau bucăţi de slănină. În această carte încă nu apar sortimente precum sarmale în foi de viţă, apare doar varza. Varza era leguma cea mai consumată, chiar există mărturii care comentează că varza ar putea să fie blazonul Transilvaniei. Să ne gândim că în acea perioadă încă nu era cultivat şi consumat cartoful. Încă un ingredient principal: se adăuga ghimbir. În perioada bucătăriei renascentiste, cele trei ingrediente de bază au fost piperul, ghimbirul şi şofranul, acestea apăreau mai în toate reţetele de sosuri”, a explicat József Lukács pentru radiocluj.ro, citat de news.ro. 

Cartea o să fie prelansată la ediţia a treia a Congresului Naţional de Gastronomie şi Vin, pe 16 aprilie 2019.

VEZI ŞI "Vărzăria", celebrul restaurant comunist din Cluj, pe lista Vogue. Vezi reţeta originală pentru Varză a la Cluj + cum o prepară Familia Regală

 

Comenteaza