Rețetă de Crăciun | Friptură de porc la tavă, condimentată în stil ardelenesc

Rețetă de Crăciun | Friptură de porc la tavă, condimentată în stil ardelenesc
| Foto: savoriurbane.com

Moale și suculentă, carnea de porc este perfectă pentru a pregăti o friptură delicioasă pentru masa de Crăciun. 

Ingrediente

1,2-1,5 kg carne de porc mai grăsuță (piept cu șoric, ceafă, spată cu grăsime)
2 linguri de ulei sau 1 lingură de untură
1 pahărel de vin alb sec 
sare, piper, boia dulce
chimen măcinat sau semințe 
1 căpățână de usturoi 
2 cepe vechi sau 5-6 cepe verzi
1/2 ardei albi sau roșii 
1 kg de cartofi

Mod de preparare

Taie carnea în felii groase de crica 5 cm și crestează cu lama unui cuțit bine ascuțit. Așează friptura într-o tavă mai adâncă și condimentează bine cu sare, piper negru măcinat și puțină boia dulce. Trebuie să presari și niște chimen măcinat sau semințe, acest condiment nu poate lipsi de la o friptură de porc românească. Feliile de carne se stropesc cu puțin ulei și se masează bine. Ulterior, curăță ceapa și usturoiul, feliază-i mărunt cu ardeiul kapia. Ardeiul îi va oferi fripturii noastre un gust deosebit. 

Coacerea fripturii

După ce împrăștiem legumele tocate în tavă și le îndesăm sub feliile de carne ca să nu se ardă, este timpul să încingem cuptorul la 190 grade Celsius. În tavă se toarnă aproximativ 200 ml de apă caldă și 250 ml de vin sec. Totul se acoperă cu o folie de aluminiu și se dă la copt pentru o oră. În această perioadă se curăță cartofii și se taie felii. După cele 60 de minute de copt, aceștia se adaugă în tava cu friptură, printre feliile de carne, se sărează lejer și se adaugă din nou 200 ml de apă. Tava se va acoperi cu o altă folie de aluminiu și se va lăsa pentru încă 45 minute, la aceeași temperatură. 

Când timpul se scurge, folia de aluminiu trebuie îndepărtată. Aranjăm feliile de carne astfel încât partea cu șoricul să fie în sus. Friptura se rumenește timp de 15 minute la o temperatură de 220 de grade Celsius. Nu se mai toarnă lichide! Lichidul din tavă trebuie să scadă, transformându-se într-un sos aromat. Înainte de a fi servită, friptura trebuie lăsată în tavă încă 10 minute. Timpul de repaos este esențial pentru orice carne gătită.

Poftă mare!

 

Comenteaza