Primul festival de muzică din Cluj a avut loc în 1874, cu artificii lansate din parc!

Primul festival de muzică din Cluj a avut loc în 1874, cu artificii lansate din parc!

Dacă tot a devenit cunoscut pentru multitudinea de festivaluri care au loc aici, haideți să vorbim puțin despre primul festival de muzică al Clujului.

''Festivalurile de muzică cu mii de participanți nu sunt o invenție contemporană. La Cluj, primul festival de muzică de acest fel a fost organizat în 27 august 1874. Deși era un festivalul coral, la care au participat sute de artiști și de amatori din toată Ungaria, programul festivalului era foarte variat și includea și alte activități: concurs de tir, muzică instrumentală și un concert festiv prezentat seara, la teatru. Presa amintește că orașul a răsunat de muzică, festivități și voie bună timp de 5 zile, evenimentele fiind organizate în diferite locuri, precum: Piața Centrală (Főtér) sau Parcul Central (Sétatér).

Similar festivalurilor de muzică de astăzi, evenimentul a avut o încheiere spectaculoasă cu artificii lansate din parc! În colecțiile MNIT, se află o medalie de participare la acest festival de muzică clujean, pe avers apare stema Clujului în cunună de lauri, iar pe revers, în zona centrală, o liră, cu inscripția circulară: KOLOSZVÁRI ORSZÁGOS DALÁR ÜNNEPÉLY AUGUST HO 1874'', transmite muzeul clujean.

Comenteaza