Prima farmacie a Clujului, locul unde se vindea elixirul dragostei, dar și praf de mumie pentru viață lungă

Prima farmacie a Clujului, locul unde se vindea elixirul dragostei, dar și praf de mumie pentru viață lungă

Situată pe latura nordică a Pieței Unirii, la intersecția cu Strada Ferdinand, Casa Mauksch–Hintz adăpostește cea mai veche farmacie a Clujului.

Odată cu expansiunea orașului și construirea noilor ziduri de apărare, aici a fost ridicată o primă casă, a cărei pivniță se păstrează aproape integral. Casa are azi forma literei L și un subsol fascinant care se întinde nu doar sub întreaga suprafață a imobilului, ci și sub o parte a curții.

Familia Mauksch, farmaciști originari din Špiš au achiziționat casa, dându-i o nouă înfățișare, modelând fațada principală: parterul era prevăzut cu striuri orizontale, iar etajul era ornamentat cu lezene și pilaștri. Pictura murală de factură barocă, unică în Transilvania, conține patru reprezentări simbolice, sub forma a două medalioane ovale și două medalioane în formă de inimă.

Într-unul dintre medalioanele ovale apare Arborele Vieții încadrat de șerpii lui Esculap, în cel de-al doilea este o ramură înfrunzită de pe care veghează un cocor cu o piatră în ghiare, pentru ca în medalioanele în formă de inimă (identice) să fie înfățișate două cornuri ale abundenței care încadrează o coroană.

Clădirea a găzduit cea mai veche farmacie din Cluj, datată în anul 1573. La începutul secolului al XIX-lea, casa a intrat în posesia familiei Szláby, pentru ca în 1851 să fie moștenită de membrii familiei Hintz care au fost proprietari până în anul 1949 când imobilul a fost naționalizat. În anii ’50 ai secolului trecut, pentru fluidizarea traficului pietonal, camera de la colțul clădirii a fost transformată în pasaj.

În anul 1954, profesorul Lucian Bologa a fondat Muzeul Farmaciei, în fapt Colecția de Istorie a Farmaciei, subordonată Muzeului de Istorie a Transilvaniei. Mai multe, AICI!

Comenteaza