Foto Piața Unirii în anul 1962. Cum arăta orașul verde

Piața Unirii în anul 1962. Cum arăta orașul verde
| Foto: Facebook: Amintiri din Vechiul Cluj

O imagine din vechiul Cluj a devenit virală pe Facebook. Fotografia provoacă nostalgie clujenilor, care își mai amintesc de timpurile frumoase când Piața Unirii era plină de verdeață. 

Piața Unirii din Cluj-Napoca a devenit unul dintre locurile de întâlnire preferate ale clujenilor. Dacă stai la Cluj nu se poate să nu fi auzit măcar odată fraza „Ne vedem la statuie!”. 

Istoric, Piața Unirii este cea de-a doua piață a Clujului, după Piața Mică (actuala Piața Muzeului). În Evul Mediu, aceasta fiind denumită Piața Mare, spre a fi deosebită de cealaltă piață. În ultima parte a secolului XIX numele i-a fost schimbat în Piața Principală, denumire care nu a rămas pentru mult timp.

În prima parte a secolului XX piața a fost denumită Piața Regele Matia (Mátyas Király tér), după numele lui Matia Corvin. În timp ce între 1952-1980 denumirea i-a fost schimbată în Piața Libertății. Colocvial mai este denumită și Piața Mare sau simplu Centru.

După 1980 locul a preluat numele de Piața Unirii, nume pe care îl poartă și în zilele noastre. 

Într-o fotografie din anii '60, publicată de către un clujean în grupul Amintiri din Vechiul Cluj, se poate observa cum vechea piață era mai verde decât versiunea cunoscută nouă. Imaginea a stârnit nostalgia clujenilor, cărora li-i dor de rondurile florale, arbuștii și arborii ce înfrumusețau vechea piață. 

Comenteaza