Piața Mihai Viteazul cu tarabele de altădată

Piața Mihai Viteazul cu tarabele de altădată

Dezvoltat după anul 1870 când la Cluj a fost inaugurată gara, vechiul târg de păsări al orașului a prins contur ca principală piață agroalimentară. Dacă inițial era un teritoriu prea puțin amenajat cuprins între zidurile cetății și Someș, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea noul spațiu a devenit tot mai ofertant din punct de vedere economic, primind denumirea de Széchenyi tér (Piața Széchenyi).

Statuia omului politic maghiar István Széchenyi, creată de József Klösz, a fost amplasată în anul 1867 în centrul pieței, dar a fost construită și o fântână, apoi câteva clădiri importante au apărut în perimetrul respectiv și s-a pus problema ca și Teatrul Național să fie construit tot aici. În jurul podului mare peste Someș au fost ridicate patru palate, pe partea estică Băile Elisabeta, pentru ca în 1873 să apară și Sala de Scrimă. În anul 1919, statuia lui Széchenyi a fost înlăturată, numele pieței a devenit Mihai Viteazul, iar în anul 1925 consiliul orășenesc a donat Bisericii Greco-Catolice o bună parte a pieței pentru construcția unei catedrale. MAI MULTE AICI!

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Etichete
Comenteaza