Peștera din Apuseni, care are 10 milioane de ani, considerată monument al naturii

Peștera din Apuseni, care are 10 milioane de ani, considerată monument al naturii
| Foto: Youtube screenshot / Discover Bihor

Peștera este localizată în Munții Apuseni, la trei ore distanță de Cluj-Napoca, și a fost declarată un monument al naturii și o rezervație speologică impresionantă.

Meziad este una dintre primele peșteri amenajate și pentru mult timp considerată una dintre cele mai lungi peșteri din țară cu o lungime de 4,7 km cu mai multe nivele. Aceasta este situată pe Valea Meziadului în județul Bihor, în regiunea sud estică a Munților Pădurea Craiului și zona de vest a Munților Apuseni.

Experții sunt de părere că peștera are o vechime de peste 10 milioane de ani, una dintre cele mai vechi din România.

„Peştera Meziad, unul dintre cele mai vechi şi mai cunoscute obiective turistice de pe teritoriul României, a fost descrisă pentru prima dată de cunoscutul geograf austriac Adolf Schmidl (1863) şi a fost explorată aproape complet de către Czárán Gyula la începutul secolului XX.

Fauna cavernicolă (lilieci, fluturi, păianjeni, crustacee, gândaci) adăpostită aici şi care conferă unicitate peşterii a fost studiată pentru prima dată de Bokor (1921), Jeannel şi Racovițza (1929). De atunci, peştera a fost şi este studiată de oameni de ştiinţă din domenii diverse, a fost şi este explorată de speologi şi vizitată de cei care ajung pe meleagurile bihorene, în comuna Remetea” spun cei de la Discover Bihor, potrivit Apuseni.info.

Peștera se află la circa trei kilometri de satul Meziad. Calea spre peșteră este un drum forestier.

 

Comenteaza