Foto Patinoar pe Chios în anii '40. Știaţi însă de balurile pe gheaţă de la finalul anilor 1800?

Patinoar pe Chios în anii '40.  Știaţi însă de balurile pe gheaţă de la finalul anilor 1800?

La patinoar pe lacul Parcului Central, anul 1943. Fotografia va aduce nostalgie în inimile clujenilor. Dar știaţi însă de Asociaţia Clujeană de Patinaj şi de balurile pe gheaţă de la finalul anilor 1800?

Iarna în Clujul de altădată. Baluri şi competiţii de patinaj în Grădina Miko şi pe lacul Chios

Un articol publicat pe site-ul corbiialbi.ro, intitulat "Regi ai gheţii la Kolozsvár (Cluj)", vorbeşte despre începuturile patinajului la Cluj-Napoca. Vorbim despre anul 1971, pe gheaţa lacului din Grădina Miko. Câţiva ani mai târziu, a luat fiinţă Asociaţia Clujeană de Patinaj (ACP), care a asigurat un cadru organizat pentru acest sport şi a început organizarea concursurilor locale. 

Lacul îngheţat din Grădina Miko s-a transformat într-un patinoar bunicel. Zona neîngheţată din jurul izvorului a fost marcată şi împrejmuită cu parmaclâcuri şi steguleţe. Lângă lac este o bodegă, care găzduieşte şi o magazie pentru patine. Pe malul lacului cântă formaţia lui Pongracz, pe care o ascultă un public ales, provenit îndeobşte din rândul aristocraţiei. 

Aşa a fost descrisă serbarea pe gheaţă organizată în 19 decembrie 1871 pe gheaţa lacului din Grădina Miko, într-un articol publicat în gazeta Magyar Polgar. Acest eveniment a marcat începutul istoriei patinajului clujean.  Grădina Miko a fost deci locul în care s-a practicat pentru prima oară patinajul la Cluj. E drept că lacul care s-a aflat acolo a fost astupat în anii 1890, când s-au construit clădirile universităţii. 

Strângere de fonduri pentru amenajarea patinoarului de pe lacul Chios 

În scurt timp a luat fiinţă ACPj, care a asigurat un cadru organizat pentru competiții. Potrivit obiceiurilor vremii, cu ocazia înfiinţării asociaţiei s-a organizat un bal, dar şi mai apoi, cu scopul de a aduna fonduri. Fondurile strânse la balul asociaţiei organizat în 1873 au fost atât de însemnate încât asociaţia a reuşit să închirieze lacul din Parcul Central, unde a amenajat în fiecare iarnă un patinoar. 

Primul bal pe gheaţă a avut loc în 15 februarie 1878. Iluminatul a fost soluţionat cu ajutorul torţelor. Muzica era asigurată de fanfara militară care a cântat în pavilion. Balul pe gheaţă s-a încheiat cu focuri de artificii. Primele concursuri au fost organizate în 1874.

Ele erau importante în acea perioadă fiindcă membrii asociaţiei care plăteau cotizaţie şi se duceau să patineze an de an, doreau să se întreacă între ei. Din 1880 se organizau în mod regulat competiţii anuale. 1919 reprezintă un an foarte greu în viaţa sportivă clujeană. Regimul militarizat din acea vreme interzice orice fel de activitate sportivă. Mai multe AICI!

Deși administrația locală a luat în calcul un pationoar pe lacul Chios, ultimele planuri vorbesc despre amenajarea unui astfel de loc de distracție pe terenul dintre Cluj Arena și Parcul Central, lângă parcul de joacă pentru copii. O altă locație ar putea fi platoul Sălii Sporturilor Horia Demian. 

Comenteaza