Paradisul apelor termale: variante cu agitaţie, dar şi cu multă linişte. „Turiştii se rup de agitaţia cotidiană"

Paradisul apelor termale: variante cu agitaţie, dar şi cu multă linişte. „Turiştii se rup de agitaţia cotidiană
Ungaria este paradisul apelor termale. Dacă doriţi să vă trataţi diverse boli sau doar să vă bălăciţi în apă caldă, dacă v-aţi săturat să mai aşteptaţi construirea la Cluj a unui aquapark, staţiunile balneare din estul Ungariei vă aşteaptă cu servicii foarte competitive.

Chiar dacă nu te îmbie la schi sau la baie în mare, Ungaria turistică are cu ce se lăuda. Ţara vecină are mai mulţi turişti decât România, chiar dacă noi ne lăudăm şi cu munte, şi cu litoral. Explicaţia ţine de serviciile pe care le oferă Ungaria, de accesul uşor pe autostradă şi, în bună parte, de norocul de a avea o mulţime de staţiuni cu apă termală, pe care medicii le recomandă pentru diverse terapii.

Cu ocazia Zilelor Culturii Maghiare, la Cluj au venit şi reprezentanţi ai unor staţiuni sau hoteluri din Ungaria, dornici să îşi promoveze serviciile. Explicaţia este simplă: anual, sute de mii de români merg în aceste staţiuni care au bazine de apă caldă. Destinaţiile preferate sunt Hajduszoboszlo, Gyula, Kisujszallas, Tiszakecske, Sostogyogyfurdo sau Miskolc. Lista este însă mult mai lungă, pentru că întreaga parte de est a Ungariei pare să plutească pe un uriaş bazin de apă termală.

Hajduszoboszlo este, probabil, destinaţia preferată a amatorilor de băi termale din vestul ţării. Numărul mare de români i-a determinat pe administratorii ştrandului să realizeze o pagină de internet în limba română, acquapalace.ro. La „Hajdu", cum i se spune pe scurt, sunt 20 de piscine acoperite, pe o suprafața de 15.000 metri pătrați. Un maestru al saunei a fost angajat pentru a oferi turiştilor diferite tehnici speciale care amplifică efectele unei ședințe.

Şi la Gyula, turiştii sunt aşteptaţi în principal la băile termale. Dacă bunica are reumatism şi merge la tratament, nepotul se poate distra în piscinele cu apă limpede şi pe toboganele acvatice, inclusiv unul - singurul din Ungaria, de altfel - unde pe două secţiuni apa te împinge la deal. Viaţa de turist nu se termină însă la ieşirea din apă. Există un castel complet reconstruit chiar lângă băi, unde domniţe îmbrăcate ca la 1.700 îţi arată sala cavalerilor, închisoarea şi tradiţionalele instrumente de tortură.

Dacă agitaţia din aceste oraşe-staţiuni vă face să vă simţiţi inconfortabil, există şi o variantă liniştită. Kisujszallas este mai departe decât Hajduszoboszlo, dar merită să baţi 250 de kilometri ca să intri în lumea saunelor: găsiţi acolo saune ca la mama lor, în Finlanda, de interior şi de exterior, uscate şi umede, mai fierbinţi şi mai puţin fierbinţi. Masajul are şi el un loc bine definit în schema de relaxare propusă de specialiştii de la Kisujszallas.

Se pot face masaje cu miere şi palincă, cu ulei de boia sau cremă de ciocolată, cu jet de apă, terapie de vacuum şi reflexoterapie. Vedeta este Cada Caracalla, care promite relaxare totală cu terapie prin lumină şi masaj. Ştrandul are şapte bazine, în interior şi exterior, iar biletul de intrare este inclus în preţul cazării. Piscina olimpică din exterior are temperatura cuprinsă între 23 şi 27 de grade. Piscina din interior este prevăzută cu un tobogan, iar apa are 28-30 de grade Celsius.

„La Hajduszoboszlo este o permanentă distracţie, 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an. În schimb, la Kisujszallas ceea ce iubesc clienţii noştri este liniştea, odihna şi calmul, faptul că se rup ce agitaţia cotidiană. Avem multe posibilităţi de petrecere a timpului liber.

Se poate merge cu bicicleta, care poate fi închiriată de la hotel, se pot practica diverse sporturi, precum volei pe plajă sau fotbal. Copiii au o suprafaţă extinsă unde se pot juca. Nu avem cele mai mici preţuri, dar hotelul nostru de 3 stele, Kumania, are inclus în costul camerei biletul de intrare la ştrand, micul dejun şi cina", a declarat Varga Zsolt, venit la Cluj să prezinte avantajele staţiunii.

Potrivit medicilor, apa termală poate fi folosită atât în cura internă-crenoterapie - pentru anumite afecţiuni ale aparatului digestiv, stomac, intestine subţire şi gros, colecist ale aparatului urinar, afecţiuni metabolice şi endocrine, cât şi în cura externă - balneaţie.

În cura externă efectele benefice se resfrâng asupra bolilor reumatismale, cronice si degenerative, reumatism abarticular, afecţiuni post-traumatice, post-operatorii, proteze şold, genunchi, hernia de disc cervicale şi lombare operate, afecţiuni ale sistemului nervos central şi periferic, pareze, paralizii, nevrite, polinevrite, ale sistemului circulator, arterite.

Comenteaza