OMM: 2017, cel mai cald an înregistrat vreodată în absența fenomenului El Nino

OMM: 2017, cel mai cald an înregistrat vreodată în absența fenomenului El Nino
Potrivit unui raport publicat luni, la Bonn, cu prilejul celei de a 23-a conferințe pentru climă organizate de ONU, Organizația Meteorologică Mondială (OMM) anunţă că 2017 ar putea fi cel mai cald an înregistrat în absența fenomenului El Nino.

"Ultimii trei ani sunt cei mai calzi care au fost înregistrați vreodată și se înscriu în tendința de încălzire pe termen lung a planetei", subliniază secretarul general al OMM, Petteri Taalas, într-un comunicat, conform Reuters şi AFP.

Sub efectul puternicului fenomen El Nino, 2016 ar urma să-și păstreze statutul de anul cel mai cald din istorie, în timp ce anii 2015, marcat și el de acest fenomen meteorologic, și 2017 își vor disputa locul al doilea și al treilea. El Nino este un fenomen care se produce o dată la trei sau șapte ani și afectează temperaturile, curenții și precipitațiile, scrie Agerpres.

Semnal și mai puternic al unei încălziri de fond, perioada dintre 2013 și 2017 are șanse mari să constituie perioada de cinci ani cea mai caldă înregistrată vreodată, precizează agenția ONU în acest raport provizoriu privitor la anul în curs.

Marcat de evenimente extreme record, în anul 2017 s-au produs uragane de o intensitate fără precedent în Caraibe și în Atlantic, vârfuri de temperatură de peste 50 de grade Celsius în Asia și o secetă durabilă în Africa de Est.

La Bonn, reprezentanții a 196 de țări trebuie să se pună de acord asupra regulilor aplicării acordului de la Paris, care vizează menținerea încălzirii sub 2 grade Celsius în raport cu era preindustrială. Potrivit mai multor studii, angajamentele actuale nu sunt suficiente și ar duce la o încălzire de 3 grade Celsius.

Comenteaza