Foto O sabie veche de 3.000 de ani a fost descoperită de arheologi. Cât de bine s-a păstrat

O sabie veche de 3.000 de ani a fost descoperită de arheologi. Cât de bine s-a păstrat
| Foto: Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege/CNN

Arheologii au descoperit o sabie octogonală care datează de mai bine de 3.000 de ani într-un sit funerar din landul Bavaria, în sudul Germaniei.
 

Sabia este atât de bine conservată încât încă mai străluceşte, potrivit unei declaraţii a Biroului de Stat Bavarez pentru Conservarea Monumentelor.
 
Acesta a fost descoperit săptămâna trecută într-un sit din Donau-Ries, iar cercetătorii cred că a fost lăsat în mormânt ca un cadou de înmormântare, relatează CNN
 
Se crede că sabia datează de la sfârşitul secolului al XIV-lea î.Hr., adică din epoca mijlocie a bronzului. O astfel de sabie, cu un mâner octogonal realizat în întregime din bronz, este o descoperire rară, potrivit comunicatului.
 
„Sabia şi mormântul trebuie încă examinate pentru ca arheologii noştri să poată clasifica mai precis această săpătură", a declarat profesorul Mathias Pfeil, şeful Biroului de Stat Bavarez pentru Conservarea Monumentelor.
 
„Starea de conservare este excepţională! O astfel de descoperire este foarte rară", a adăugat el.
 
Cercetătorii cred că sabia a fost o armă reală. „Centrul de greutate din partea din faţă a lamei indică faptul că aceasta a fost echilibrată în principal pentru a tăia", se arată în declaraţie.
 
Aceasta a fost lăsată într-un mormânt care conţinea rămăşiţele a trei persoane - un bărbat, o femeie şi un tânăr - care au fost îngropate la scurt timp unul după altul, continuă comunicatul. Nu este clar care era relaţia dintre ei, dar au fost îngropaţi cu o gamă bogată de obiecte funerare.
 

Comenteaza