O plantă pe care toți o folosim în bucătărie poate face minuni pentru sănătate

O plantă pe care toți o folosim în bucătărie poate face minuni pentru sănătate

Tarhonul este folosit în România ca o plantă aromatică. Are însă multe beneficii pentru sănătate. Conține o mulțime de vitamine și minerale, dar este și un dezinfectant natural.

Ajută sistemul digestiv

Această plantă ajută la creșterea apetitului și este recomandat persoanelor în vârstă care se confruntă cu această problemă. Ceaiul de tarhon este și un bun aliat al sistemului digestiv, deoarece stimulează producerea de enzime. Această plantă ne poate scăpa de balonare, dar și de iritațiile la nivelul stomacului care apar în cazul gastritei.

Un studiu de laborator a arătat că tarhonul are și proprietăți antiinflamatorii. Extractul de tarhon reduce semnificativ nivelul de citochine, proteinele responsabile cu declanșarea inflamațiilor. De asemenea, tarhonul conține și quercitina, care previne îmbătrânirea prematură a creierului, healthifyme.com.

Ceai sau tinctură

Ceaiul de tarhon se prepară sub formă de infuzie.  În 250 ml de apă clocotită se adaugă 10 grame (o linguriță) de frunze uscate de tarhon. Se amestecă totul, se acoperă și se lasă la infuzat zece minute. Se strecoară apoi ceaiul și se consumă cald. Tinctura de tarhon este un adevărat dezinfectat natural. Se prepară prin amestecarea a două părți de frunze și lăstari de tarhon cu trei părți de alcool alimentar. Se agită bine, după care se lasă la macerat timp de 20-21 de zile, într-un spațiu întunecat. Apoi, tinctura se strecoară și se depozitează în recipiente din sticlă.

Comenteaza