NUNTĂ LA PALAT: Evenimentul monden al anului, analizat de cei mai renumiţi designeri clujeni GALERIE FOTO/VIDEO

NUNTĂ LA PALAT: Evenimentul monden al anului, analizat de cei mai renumiţi designeri clujeni GALERIE FOTO/VIDEO
Milioane de oameni din întreaga lume au urmărit ieri, cu sufletul la gură, ceremonia căsătoriei prinţului William al Marii Britanii cu Kate Middleton.

Nunta prinţului William cu Kate Middleton a reprezentat ieri, şi pentru clujeni, un eveniment de marcă pe care l-au urmărit fie la televizor, fie pe internet. Mii de oameni au umplut străzile Londrei încă de joi, iar 7.000 de jurnalişti au asigurat transmiterea evenimentului în întreaga lume, numai televiziunile BBC şi CNN delegând 1.000, respectiv 500 de jurnalişti la "nunta secolului".

Încă de la primele ore ale dimineţii, cei 1.900 de invitaţi la nunta regală şi-au făcut apariţia în Catedrala Westminster Abbey, unde au aşteptat răbdători până în jurul orei 12:30, când prinţii William şi Harry au sosit şi ei. La ora 13:00, în catedrala impunătoare şi-a făcut intrarea şi Kate Middleton, cea care de ieri a fost numită ducesa de Cambridge, Catherine Elisabeth. Tânăra a îmbrăcat o rochie amplă cu dantelă în partea de sus şi cu decolteu în formă de V, cu o trenă cu o lungime de 2,7 metri, de culoare albă. Soţia prinţului William a purtat pe cap un voal, la care a asortat o diademă şi cercei cu diamante Cartier. Mireasa a avut un buchet mic realizat din flori albe.

Profesorul de la Universitatea de Artă şi Design Cluj, Elena Basso Stănescu, a analizat, pentru ZIUA de CLUJ, vestimentaţia purtată de Kate Middleton, dar şi pe cele ale personalităţilor invitate la nuntă. "Rochia lui Kate Middleton e extraordinară, s-a simţit amprenta McQueen. A fost de o mare simplitate. Toată nunta a fost o demonstraţie de bun simţ, de civilizaţie. A fost impresionantă", a spus Basso Stănescu. Ea a comentat şi ţinutele invitaţilor la nuntă. "A fost un peisaj destul de colorat. Nu s-a mers pe o sobrietate cromatică. A fost o demonstraţie de artă artizanală în ceea ce priveşte pălăriile. Au fost câteva doamne cu boruri excesiv de largi, care au contrazis protocolul. La ceremoniile religioase se cere ca pălăriile să aibă boruri ridicate ca să se vadă feţele", a precizat Basso Stănescu.

În topul preferinţelor vestimentare ale acesteia s-au situate Kate Middleton şi sora ei, Pippa, Regina Elisabeta, Camila Parker şi Victoria Beckham. Rochia de mireasă a lui Kate Middleton a fost creată de Sarah Burton, cea care i-a fost mâna dreaptă designerului Alexander McQueen. Basso Stănescu a dat şi o posibilă explicaţie pentru faptul că Philippa Middleton, domnişoara de onoare a lui Kate, a purtat o rochie albă, tip sirenă. "Rochia ei venea de la aceeaşi casă de modă şi a fost o potrivire extrem de structurală. Cum ar fi arătat o pată de culoare când ducea trena ovală şi avea atâta sculpturalitate? Se vede geniul lui Sarah Burton, cea care a dus demult frâiele casei de modă McQueen", a punctat Basso Stănescu.

Pe de altă parte, designerul clujean Dorin Negrău crede că rochia de mireasă a lui Middleton a fost "banală". "Toată lumea a încercat să nu epateze, să nu se ajungă la discuţii despre criză. Ţinuta miresei a fost obişnuită, banală, dar rafinată. Nu mă aşteptam să aleagă dantelă", a spus Dorin Negrău. "Între invitaţi s-a remarcat soţia lui David Beckham. Victoria Beckham a fost foarte rafinată, a fost simplă şi la subiect", a mai spus Negrău. Designerul clujean a apreciat şi curajul cu care Regina Elisabeta a II-a a îmbrăcat o ţinută de zi, galbenă. "Pentru vârsta ei, a fost o alegere foarte potrivită. Regina a purtat întotdeauna culori nonconformiste, tari", a precizat designerul clujean.

La ceremonia grandioasă de oficiere a căsătoriei, cei doi miri şi-au jurat iubire, alinare şi susţinere la sărăcie sau la bogăţie, la sănătate sau la boală, dar şi fidelitate. După modelul prinţesei Diana, Kate Middleton nu a jurat supunere în faţa lui William.

La finalul ceremoniei cei doi tineri căsătoriţi au pornit de la Catedrala Westminster Abbey într-o caleaşcă spre Palatul Buckingham, iar apoi, în faţa a mii de oameni, au ieşit pe balconul palatului însoţiţi de familie şi s-au sărutat. De două ori!

 

Pălărie creată la Cluj

La "nunta secolului" din Anglia au fost invitaţi şi reprezentanţii Casei Regale a României, dar şi contele Tibor şi contesa Anna Kalnoky, din Micloşoara, judeţul Covasna, aceasta din urmă purtând la eveniment o pălărie creată la Cluj. "Este o pălărie cu bor mic în stil englezesc, este gri şi are trandafiri roz făcuţi din materialul rochiei. A fost o pălărie cu o formă specială. A trebuit să facem un calapod special ca să îi dăm forma dorită de doamna. Am avut trei încercări până când am reuşit să facem acest model", a povestit Marta Rusu, pălăriera clujeană a contesei Kalnoky.

 

 

Comenteaza