Nu e teatru, dar are pe faţadă simbolurile comediei și tragediei. Recunoaşte clădirea din Cluj

Nu e teatru, dar are pe faţadă simbolurile comediei și tragediei. Recunoaşte clădirea din Cluj

Monumentala clădire în stil eclectic aflată la intersecția dintre Piața Avram Iancu și Bulevardul 21 Decembrie are pe lângă binecunoscuta funcționalitate de a fi centrul administrativ al transportului feroviar din nord-vestul României și o amprentă culturală.

Terenul pe care s-a construit clădirea a aparținut contelui György Bánffy, iar Asociația Culturală Maghiară din Transilvania (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület – EMKE) a achiziționat terenul în 1887. Cunoscutul arhitect Lajos Pákey a realizat planurile construcției, iar societatea antreprenorului Benedek Endstrasser a ridicat clădirea în perioada 1890 – 1891.

La parterul clădirii funcționau birourile EMKE, în timp ce etajul era utilizat de Căile Ferate Maghiare (MÁV). În 1906 palatul administrativ a întrat în proprietatea Căilor Ferate Maghiare, iar din 1918 în administrarea Căilor Ferate Române, scrie clujwebstory.ro.

Construită pentru a fi sediu al unei asociații care promova educația și cultura, arhitectul a inserat și cunoscutele măști teatrale în proiectul construcției. 

Comenteaza