Loc de escaladă, spaţiu cultural, cafenea şi sală de dans. Universul perfect creat de un alpinist clujean

Loc de escaladă, spaţiu cultural, cafenea şi sală de dans. Universul perfect creat de un alpinist clujean
O fostă fabrică de pâine din centrul Clujului găzduieşte azi un loc ce poate reprezenta o oază de relaxare pentru oricine. În cadrul locaţiei se află un spaţiu cultural, o cafenea, un loc de escaladă şi în curând, o sală de dans.

De îndată ce ai păşit în acest spaţiu atipic simţi nevoie sa faci ceva care să te îmbogăţească spiritual, iar aici ai toate şansele să o faci, fie cu efort fizic, căţărându-te pe peretele de escaladă de peste 150 mp, fie luând parte la evenimentele culturale, fie savurând o cafea bună. Vlad Căpuşan împreună cu Lucian Valea se află în spatele proiectului care îi lipsea Clujului.

"Clujul avea nevoie de un spaţiu atipic, destinat boulderingului şi escaladei, la fel ca şi în majoriatea oraşelor europene. În Cluj există o mare comunitate de oameni care iubesc aventura şi muntele, iar Centrala de escaladă era un proiect inevitabil", spune Căpuşan.

Locul de pe strada Horea nr. 8 păstrează elemente din vechea fabrică de pâine, îmbinând vechiul cu noul. Aici se strâng oamenii pasionaţi de escaladă, într-o comunitate unită, pentru a dobândi acea unitate, care motivează un grup să meargă înainte cu multă energie.

"Centrala de escaladă e un proiect în care am reciclat componente dintr-o veche Centrală electrică şi o fabrică de pâine. Ne-am propus să păstrăm autenticitatea acestui loc şi să readucem la viaţă spiritul acestei fabrici. În interiorul Centralei am avut târguri caritabile, ateliere de pictură şi teatru, expoziţii de artă şi fotografie, piese de teatru şi seri de film. În curând vor exista şi o sală de dans şi o zonă care va fi destinată atelierelor de creaţie".

Escalada, un sport tot mai iubit de clujeni

Cei care sunt reticenţi la ideea căţăratului pe peretele de escaladă, dar şi cei care doresc să devină mai buni la căţăratul pe munte, pot învăţa să o facă aici alături de cei patru instructori.

"Există cursuri complexe, atât pentru copii cât şi pentru adulţi. Momentan avem patru instructori care se ocupă cu iniţierea în escaladă a începătorilor, cât şi a celor avansaţi. Participanţii la aceste cursuri învaţă bazele căţăratului, dar şi tehnică şi reguli esenţiale în mersul pe munte.

Majoritatea instructorilor sunt căţăratori cu mare experienţă, iar unul dintre ei este campion naţional. Escalada este unul dintre cele mai complexe sporturi practicate de om, iar tehnica şi siguranţa sunt vitale. Încercăm, în primul rând, să punem accentul pe spiritul de echipă care stă la fundaţia acestui domeniu. Momentan, peste 30 de copii participă la cursurile Centralei de escaladă, iar numărul acestora creşte lunar".

Viaţa la peste 8.000 de metri altitudine

Locul de escaladă din centrul Clujului are de-a face cu pasiunea lui Vlad pentru alpinism şi înălţime care l-a dus pe cele mai înalte culmi din în cele mai exotice colţuri ale lumii.

"Iubesc aventura şi am o pasiune nebună pentru muntii înalţi! Am urcat prima dată pe munte când aveam 10 ani, iar la 13 ani am început să caţăr primele trasee lungi. Din acel moment am știut că voi face asta toată viața mea. Am avut şansa să particip şi să coordonez expediţii în Europa, Orientul Mijlociu, Rusia, Asia Centrală și de Vest. Alături de nişte prieteni talentaţi am urcat în premieră pe nişte trasee alpine şi de stâncă în România şi Italia.

În ultimii ani, am descoperit că adevărata aventură se află în cei mai înalţi munţi de pe planetă, adânc în Himalaya, unde am găsit oameni speciali și o lume extraordinară, pierdută în timp. Acolo am început să îmi urmez visul dincolo de limite. Am reușit până în prezent să urc pe cinci vârfuri de peste 6.000 de metri şi am acumulat ceva experienţă pe un vârf de peste 8.000 de metri. Aceste expediţii fac parte din viaţa mea şi nu pot să le vad ca pe nişte realizări sau vârfuri atinse, ci mai mult ca pe o pasiune care mă ţine în viaţă.

Alpinismul m-a ajutat mereu să-mi depășesc limitele și să ating imposibilul. Întotdeauna am crezut că adevărata explorare se află în necunoscut. Acolo am găsit adevărata satisfacție și împlinire, descoperind noi orizonturi", spune Vlad, care nu intenţionează să se oprească aici. Pentru anul 2015 şi-a propus să se caţere pe unul dintre cei mai mari pereţi din America, în Yosemite, iar la toamnă doreşte să se întoarcă în Nepal pentru împlinirea unui vis mai vechi.

Împreună cu Lucian, din proiectul Centrala de escaladă Vlad îşi doreşte să creeze o adevărată mişcare, o alternativă care să inspire tinerii clujeni spre sport şi mişcare.

"Ne dorim să dezvoltăm escalada în rândul noilor generaţii. Ne-am propus în 2016 să extindem Centrala de escaladă, construind primul panou de peste 15 metri înălţime din Cluj-Napoca şi să dezvoltăm o echipă naţională de căţărat care să reprezinte România la campionatele mondiale de escaladă", a mai spus Vlad.

Centrala de escaladaă s-a născut acum aproape doi ani şi este un loc special unde mai multe persoane de toate vârstele s-au strâns pentru a-şi împărtăşi aceeasi pasiune: boulderingul. Momentan, Centrala de escaladă are o suprafaţă de 150 de metri pătraţi, dar se doreşte extinderea ei şi construirea unui panou în camera alăturată panoului actual.

Noul panou va fi utilizat atât pentru antrenamentele copiilor, cât şi pentru cele ale adulţilor. Pe noul panou s-ar putea organiza concursuri naţionale sau chiar internaţionale, ceea ce ar duce la promovarea şi încurajarea acestui sport în România. Proiectul poate fi susţinut cu fonduri prin proiectul "Creştem idei".

Comenteaza