Lasagna alla bolognesse. Rețeta tradițională italiană care te va face să te lingi pe degete!

Lasagna alla bolognesse. Rețeta tradițională italiană care te va face să te lingi pe degete!
| Foto: unsplash.com

Lasagna este unul dintre simbolurile bucătăriei italiene, vestit în toată lumea. Acest produs provine din Italia Evului Mediu și a fost atribuit, în mod tradițional orașului Napoli. De la preparare până la ingrediente, se cunosc foarte multe rețete de lasagna. Noi însă, îți vom propune o variantă tradițională, care este mai complicată, dar foarte gustoasă, de lasagna alla bolognesse.

Ingrediente pentru sos ragu Bolognese:
Carne de porc tocată 250 gr
Carne de vită tocată 500 gr
Sos de roșii 250 gr
Ceapă 50 gr
Lapte 40 gr
Vin alb 250 ml
Morcov 50 gr
Țelină 50 gr
Ulei de măsline extravirgin 1 lingură
Sare și piper după gust
Apă 3 litri

Ingrediente pentru sos bechamel:
Lapte 1 litru
Făină 100 gr
Unt 100 gr
Nucșoară după gust
Sare după gust

Alte ingrediente:
Felii de brânză topită cu cașcaval
Parmezan
Foi de lasagna

Preparare sos ragu Bolognese

Tăiați mărunt țelina, morcovul și ceapa, ca să obțineți 50 gr pentru fiecare ingredient. Într-o tigaie se încălzește uleiul și se adaugă legumele mărunțite, se prăjesc la foc mic, timp de 10 minute, amestecând periodic. După aceea, adăugați carnea tocată de vită și porc. Carnea se prăjește timp de 10 minute, timp în care aceasta se amestecă. La un moment dat, sucul din carne se va evapora, în acest moment puteți adăuga 250 ml vin alb, amestecați, când vinul s-a evaporat, turnați sosul de roșii.

Amestecați bine și adăugați doar 1 litru din cei 3 litri de apă, se presară un pic de sare și se gătește la foc mic timp de o oră. Peste o oră adăugați încă un litru de apă, amestecați și gătiți încă 60 de min. După aceea adăugați al treilea litru de apă și lăsați să se gătească încă o oră. La sfârșit, sosul trebuie să fie dens, ca o cremă (nu trebuie să fie uscat). Condimentează cu sare și piper, stinge focul și potrivit tradiției adaugă laptele, pentru a îndulci gustul acrișor al roșiei.  Știm că un ragu foarte gustos trebuie preparat mult timp, însă rezultatul final merită efortul. 

Preparare sos bechamel

Încălziți laptele într-o cratiță, iar când acesta devine fierbinte adăugați nucșoara și un pic de sare. Puneți cratița deoparte. Într-o tigaie topiți untul la foc mic, când este topit adăugați făina  și amestecați bine până obțineți un lichid dens, întoarceți cratița înapoi pe foc și amestecați mereu. Adăugați treptat laptele și amestecați energic cu o mâna până devine omogen. Sosul se fierbe timp de 5-6 minute la foc mic până devine cremos, amestecând continuu.

Prepararea lasagnei

Luați o tavă pentru cuptor dreptunghiulară, de 20-30 cm și întindeți un strat de bechamel pe suprafața formei de copt. Turnați un pic de suc de la sos alla Bolognese. Așezați un strat de foi de lasagne. Turnați și întindeți un strat de sos bechamel deasupra lor, apoi adăugați un strat de sos de ragu Bolognese. Adăugați cîteva felii de brânză topită cu cașcaval. Presărați cu parmezanul, având grijă să acoperiți toată suprafața. Apoi creați alt strat de foi de lasagne și puneți ingredientele menționate anterior, în aceeași ordine.

Finalizați cu stratul de ragu și presărați cu parmezan abundent.De obicei, se primesc trei straturi, depinde de dimensiunile formei de copt, dacă este mai mică atunci se primesc mai multe straturi. La final, lasagna se coace  într-un cuptor bine încălzit, la 200 grade și este acoperită cu folie de aluminiu, pe o perioadă de 30 min. Ulterior folia de aluminiu se scoate, iar lasagna se coace încă 10 minute, până se rumenește frumos deasupra. Poftă mare!

Comenteaza