Lacul Beliș-Fântânele din județul Cluj, plin de istorie și legende. Se spune că ar fi blestemat

Lacul Beliș-Fântânele din județul Cluj, plin de istorie și legende. Se spune că ar fi blestemat
| Foto: Facebook.com/sergiu.razvan.16

Lacul Beliș-Fântânele este un lac artificial de acumulare, aflat in Munții Gilăului, județul Cluj. Are o suprafaţă de 9,8 km pătraţi şi o lungime de 13 km, fiind situat la o altitudine de aproximativ 990 m. A fost proiectat și amenajat în anii 1970-1974, în scop hidroenergetic, pe cursul râului Someșul Cald.

De treci pădurile de brazi, colo sus de comuna Horea, prin Pasul Ursoaia sau de urci din Gilău spre Beliș, se află lacul de acumulare Beliș-Fântanele, scrie apuseni.info.

Cu aproximativ jumătate de veac în urmă, comuniștii au inundat comuna care se afla pe malul Someșului Cald, pentru a construi aici o hidrocentrală. Casele din Milioan, Pleș, Dădești, Bolojești sau Giurcuța de Jos au fost rase de pe fața pământului și ridicate ceva mai la deal.

Nu doar vii au luat calea strămutării, ci chiar și morții au fost scoși, unul cate unul din morminte și mutați. Doar Biserica veche din piatră a rămas în picioare, semeață de sub apele reci de munte, pline de mistere.

Bătrânii locului spun că lacul este blestemat pentru că morții nu ar fi trebuit să fie scoși din locul de unde își făceau somnul de veci. Se mai spune că nu toate mormintele au fost strămutate, iar cei care au rămas în vale, azi pe fundul lacului, nu se pot odihni în liniște pentru că acum se afla sub ape. 

Zeci de oameni s-au înecat în ultimii ani în lac, îmbogățind legendele lacului. Scafandrii care au încercat să recupereze cadavrele îngrozindu-se de ce au văzut i-au sfătuit pe localnici să stea departe de apă, pentru că „acolo sunt pești uriași, monștri”.

Comenteaza