Jurnalişti BBC, impresionați de Cluj. Le-a plăcut până și Târgul de Crăciun din Piața Unirii

Jurnalişti BBC, impresionați de Cluj. Le-a plăcut până și Târgul de Crăciun din Piața Unirii
O echipă de jurnalişti ai radio BBC din estul Angliei a vizitat, la începutul lunii decembrie, Clujul şi oraşul Zalău. La Cluj, englezii au învățat să danseze ardelenește, au fost impresionați de arhitectura clădirilor din centrul orașului și au apreciat chiar și Târgul de Crăciun din Piața Unirii.

Într-un editorial, postat pe site-ul I love Cluj, Traian Almăşan scrie despre experiența jurnaliștilor BBC la Cluj.

De atâta „publicitate" cred că nu am mai avut parte, noi românii, de foarte mulţi ani în Marea Britanie. Nu cred că mai există multe publicaţii „în insulă", care să nu îşi fi speriat bine cititorii spunându-le de milioanele de români şi bulgari, care din prima zi a noului an, vor da buzna în Marea Britanie.

Pe acest fond, redacţia BBC din „judeţul Lincolnshire" a venit în România să vadă care este de fapt situaţia. S-au perindat prin diferite ipostaze, prin „diferitele Românii" care există în această ţară. Ghidaţi de Paul, un ardelean plecat de mai mulţi ani în Marea Britanie şi care şi-a propus să se întoarcă anul viitor în ţară, reporterii BBC au mers pe rând la Zalău, au întâlnit o comunitate rurală, una de romi şi au aflat probabil că cei care vor să plece din România, au făcut-o deja. Pe urmă au avut mai mulţi invitaţi în studioul teritorial Radio Cluj, de unde au realizat o emisiune în direct, care le-au confirmat că nu au prea mari motive de îngrijorare, ci dimpotrivă, noi suntem cei care ar trebui să ne facem griji, din cauza exodului forţei de muncă supracalificate.

Pe rând, primarul Clujlui, Emil Boc, Andrei Roth, un tânăr om de afaceri care a locuit şapte ani în SUA şi s-a întors în ţară şi Paul, însoţitorul celor de la BBC, cel care le-a organizat cea mai mare parte a întâlnirilor (mă bucur că l-am putut ajuta şi eu într-o mică măsură), le-au pictat o imagine a României mult diferită de stereotipurile cu care veniseră la Cluj.

Pentru mine, partea cea mai interesantă a emisiunii a reprezentat-o cea în care au vorbit despre cât de frumos este Clujul şi despre cât de surprinşi sunt să descopere un oraş total necunoscut în Anglia.

Palatele din centrul oraşului, diversitatea culturală şi religioasă, până şi mult blamatul Târg de Crăciun, i-au impresionat pe jurnalişti. Apropo de târg, în cadrul emisiunii matinale a existat un reportaj despre târgul de Crăciun din Lincolnshire, cel mai mare din regiune, la care sunt aşteptaţi zeci de mii de oameni şi care este un eveniment „crucial" pentru producătorii locali din „judeţ".

Cu toate astea, prezentatorii matinalului au declarat că luminile de sărbători ale târgului din Cluj sunt cu mult peste cele din Lincolnshire, comparabile cu cele din... Londra. Probabil că punctul culminant al experienţei lor turistice a fost vizita la repetiţiile ansamblului folcloric „Mărţişorul", unde englezii au învăţat să joace ardeleneşte.

Ascultați AICI mai multe despre experienţa jurnaliştilor britanici la Cluj.

 

 

Comenteaza