Foto Invitație la castel. Edificiul din Bonțida, considerat “Versailles-ul Transilvaniei”, primește vizitatori de mâine

Invitație la castel. Edificiul din Bonțida, considerat “Versailles-ul Transilvaniei”, primește vizitatori de mâine
| Foto: Facebook
Invitație la castel. Edificiul din Bonțida, considerat “Versailles-ul Transilvaniei”, primește vizitatori de mâine
Invitație la castel. Edificiul din Bonțida, considerat “Versailles-ul Transilvaniei”, primește vizitatori de mâine
Invitație la castel. Edificiul din Bonțida, considerat “Versailles-ul Transilvaniei”, primește vizitatori de mâine
Invitație la castel. Edificiul din Bonțida, considerat “Versailles-ul Transilvaniei”, primește vizitatori de mâine

De când s-a lăsat frigul, lucrările de renovare ale castelului continuă în interior. Cei care vor să vadă cu ochii lor ce se întâmplă în spatele zidurilor , o pot face chiar din 2 ianuarie.

În 2 și 3 ianuarie, castelul de la Bonțida poate fi vizitat între orele 10,00 și 17,00, iar din 4 ianuarie, între 10,00 și 18,00.

De câțiva ani încoace, numele edificiului din Bonțida este strâns legat de Electric Castle, festival care a atras sute de mii de persoane, din întreaga lume. Pandemia a anulat ediția de anul trecut, dar sunt promisiuni că  festivalul se va ține în perioada 14-18 iulie 2021.

Castelul Banffy, numit și „Versailles-ul Transilvaniei”, a fost construit de o familie de nobili din comuna Bonțida. Inițial, avea un stil renascentist, dar modificările ulterioare din secolul al XVIII-lea au fost făcute în stilul baroc, iar în secolul al XIX-lea,  în stil romantic. Domeniul de la Bonțida a intrat în posesia familiei Banffy în anul 1387, atunci când regele Sigismund de Luxemburg l-a donat lui Dionisie, fiul lui Toma Losonci.

Până când a fost realizat ansamblul actual la Bonțida, acesta a fost o reședință nobilară/conac, atestat documentar după anul 1640. Construcția ansamblului actual a fost inițiată de Dionisie Banffy, cumnat și consilier al principelului Transilvaniei Mihai Apafi I. Prima formă a conacului a fost în formă de L, fortificat cu ziduri dispuse în forma dreptunghiulară, tunuri circulare în patru colțuri și un turn de poartă înalt la intrare.

Imediat după decapitarea lui Dionisie, lucrările au continuat și l-au avut drept moștenitor pe viitorul guvernator Gheorghe al III-lea. Din păcate, în urma războiului de independență, între anii 1704 și 1711 castelul a fost atacat, jefuit și incendiat, așa că a necesitat reparații și reconstrucții ample.

Dionisie Banffy al IV-lea, care s-a întors de la Viena ca Mare Comis al Împărătesei Maria Tereza,  a inițiat reconstrucția castelului în stil baroc și ulterior a inițiat modificarea clădirii principale care se mai păstrează și acum. Prima dată s-a construit curtea de onoarea din fața clădirii porții în formă de U care era alcătuită din: manejul, grajdul, remiza și locuințele servitorilor.

A urmat crearea parcului care înconjoară castelul Baffy în stilul baroc francez, caracterizat prin forme geometrice clare stricte, cu lac, alei, statui și fântâni arteziene. Următorul descendent al familiei, Jozsef Banffy,  a demolat în anul 1820 turnul de poartă, iar din materialul rezultat a fost ridicată o moară de apă, pusă la dispoziția sătenilor. Tot în această perioadă a fost modificată și fațada vestică a ansamblului în stil romantic, neogotic,  în conformitate cu parcul remodelat.

În anul 1859, castelul a fost vândut baronului Miklos Banffy, comite al comitetului Alba de Jos, ultimul proprietar al castelului înainte de naționalizare. El a restaurat fațada vestică și turnul nord-vestic în anul 1935-1937.

În timpul celui de-al doilea război mondial, castelul a fost folosit drept spital militar,  iar în anul 1944 a fost serios afectat, atunci când trupele germane aflate în retragere, au jefuit, atacat și incendiat întreg ansamblul. Mobilierul , bine cunoscuta galerie de portrete și biblioteca, au fost distruse în totalitate.

degradare în care se afla ansamblul, World Monuments Watch a inclus castelul pe Lista celor 100 Cele Mai Periclitate Situri din Lume. În urma acordului semnat în 1999 de către Ministerul Culturii și Ministerul Patrimoniului Cultural din Ungaria, au început lucrările de reabilitare a ansamblului. În anul 2001, a debutat Programul de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit sub egida Fundației și s-a asigurat paza și administrarea imobilului, dar și atragerea unor fonduri pentru restaurare.

În anul 2005 s-a inaugurat Centrul de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit care a funcționat în clădirea Miklos.  În 2007, Principesa Margareta a României și-a asumat rolul de Patron Spiritual al Centrului de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului de la Bonțida, iar un an mai târziu, contesa Banffy Katalin, proprietara actuală a castelului, fiica lui Banffy Miklos,  a încheiat un contract concesional pe 49 de ani cu Fundația Transylvania Trust, pentru reabilitarea castelului și înființarea unui centru cultural de specializare.

 

 

 

Comenteaza