Între vinuri, carte şi artă. Cel mai bun somelier din România, prezent la Cluj FOTO

Între vinuri, carte şi artă. Cel mai bun somelier din România, prezent la Cluj FOTO
Întreaga ei viaţă s-a învârtit în jurul gustului şi a mirosului, iar acum este îndrăgostită de calitatea vinurilor din Italia, ţara în care locuieşte de 15 ani, dar şi de vinurile româneşti pe care le-a descoperit de curând şi pe care le promovează inclusiv în cartea pe care a scris-o. Un personaj interesant, care a trecut prin drept, modă, economie, iar acum viaţa ei gravizează în jurul celor mai rafinate băuturi.

Marinela Vasilica Ardelean, o româncă de succes stabilită în Italia, a început din 2009 cursurile de somelier, urmând ca cinci ani mai târziu să fie numită cel mai bun somelier din România. Cu un background în drept, economie, vinuri şi diplomă de somelier, Marinela este o persoană complexă, iar trecutul din lumea fashion o face şi mai interesantă: în 2008 a fost una dintre finalistele în selecţia din Italia pentru Miss World.

Aşadar, frumoasă şi talentată, Marinela a lăsat România pentru Italia cu mult timp în urmă, însă de curând a descoperit vinurile româneşti pe care acum le promovează în Italia şi peste tot pe unde merge, prin intermediul cărţii sale, "50 de vinuri româneşti întâlnesc 50 de preparate culinare italiene". Aceasta a fot prezentă vineri la Cluj pentru a ne vorbi mai multe despre cartea ei, vinuri, cultură, artă, despre Italia şi despre şampania din Franţa.

"Am scris această carte în primul rând pentru dorul de casă. Doream să mă apropiu mai mult de locul de unde am pornit şi să transfer ceea ce eu am reuşit să obţin în decursul acestor ani. Am descoperit vinurile româneşti şi am văzut că România face şi vinuri de calitate şi atunci am dorit să prezint acest lucru şi în străinătate şi să fac cunoscută România cu ajutorul vinurilor româneşti de calitate", spune Marinela despre cartea sa.

A crescut printre delicatese şi combinaţii care mai de care mai gustoase, mama ei fiind bucătăreasă, iar curiozitatea a împins-o de mic copil să guste, să miroase tot ce se prepara în bucătărie. A învăţat să respecte şi să aprecieze mâncarea, iar în urmă cu 15 ani, când a descoperit delicioasa bucătărie italiană, i s-a deschis apetitul pentru vinurile de calitate.

"Eu cred că este inevitabil atunci când te afli pe un teritoriu precum cel al Italiei să rămâi indiferent la ceea ce înseamnă în primul rând cultura vinului, artă, pasiune şi aşa mai departe. Pe de altă parte, mama mea este o foarte bună bucătăreasă şi de acolo, de mică am fost apropiată de ceea ce a însemnat educaţia în gastronomie".

Valorile, pasiunea, dar şi munca depusă i-au asigurat drumul către succes. A ajuns în finală la diferite concursuri, însă nu a uitat niciodată de unde a plecat.

"Pentru mine cariera reprezintă o dorinţă de a mă dezvolta neîncetat, de a creşte, de a evolua cu pasiune, curaj, determinare, prin tot ceea ce fac şi cred, negând scurtăturile şi alegând respectul pentru mine şi ceilalţi. Carieră nu înseamnă doar o creştere profesională. În primul rând, este vorba despre o creştere personală. Am spus mai devreme pasiune, determinare, respect, toate aceste valori m-au ajutat să realizez această carte.Eu sunt plecată de foarte mult timp din ţară şi vinurile româneşti nu le-am cunoscut atât de bine, precum încep să le cunosc în zilele acestea. Lucrez de aproape 5 sau 6 ani de zile pentru o companie italiană de spumante şi la început mi-au spus că să mă ocup de Europa ca şi expert manager, iar eu când am auzit am spus că România va fi una dintre ţările unde o să dedic o anumită atenţie având în vedere că eu sunt româncă. Cei de la companie au fost reticenţi la idea că vinurile lor premium vor fi primite în România. Mi-au trebuit doi ani până ce am reuşit să introduc vinurile italiene în România, dar azi ţara noastră este a doua ţară pentru această firmă în ceea ce înseamnă cifra de afaceri. Aşadar, am arătat că România reuşeşte să recunoască calitatea, să o pretindă atunci când o întâlneşte şi în acelaşi timp m-am apropiat de vinurile româneşti, deoarece promovând vinurile italiene în România, am început să degust vinuri de aici. Pe de altă parte, iniţial cunoşteam doar Grasă de Cotnari, Feteasca albă, Feteasca regală, ceea ce citim în orice carte care vorbeşte despre vinuri, dar asta nu era de-ajuns pentru a începe să scriu o astfel de carte. Pasiunea mea pentru şampanie, în schimb, care este cu adevărat infinită, m-a apropiat şi mai mult de această idee, m-a inspirat în realizarea acestei cărţi", a spus Marinela.

A participat la diferite consursuri care, nu doar că i-au adus premii şi o doză bună de experienţă, dar au dezvoltat-o şi pe plan personal. La unul dintre concursuri a descoperit şampania ca simbol al Franţei, iar atunci i-a venit ideea să facă din vin un simbol al României. În calitate de cel mai bun somelier al României în 2014, Marinela este convinsă că acest lucru este posibil.

"Am obţinut titlul de cel mai bun somelier prin foarte mult studiu, prin foarte multă muncă, prin foarte multe sacrificii şi experienţe la diferite concursuri în alte ţări. Altfel nu puteam să fiu azi prezentă aici şi nici să scriu această carte. Am participat la concursul "Ambassadeurs du Champagne" acum doi ani de zile în Italia, la Milano, unde am ajuns în finală cu un foarte bun rezultat. În pregătirea acestui concurs am făcut mai multe stage-uri în şampanie şi am ajuns la concluzia că şampania nu este doar o băutură fină, exelentă şi rafinată. Şampania este un simbol pentru Franţa în adevăratul sens al cuvântului. Aşadar, prin cărţile pe care eu le-am răsfoit în pregătirea mea pentru concursuri am spus "Stai puţin! Vinurile româneşti, dacă noi le-am asocia cu România şi le-am pune în evidenţă calitatea, oare nu am reuşi să îmbunătăţim şi imaginea României peste hotare? Am foarte multă nostalgie pentru locul pe care l-am lăsat în urmă acum 15 ani".

Pusă să aleagă între vinurile româneşti şi cele italieneşti, Marinela a spus că alege "ambele variante pentru că eu consider că diversitatea şi complexitatea duce la rezultate excepţionale!".

Marinela Vasilica Ardelean este licenţiată în drept şi ştiinţe economice, în România, absolventă MBA cu specializare în vinuri la MIB School of Management din Trieste, Italia. A fost semifinalistă în concursul mondial al somelierilor de la Londra în 2013, finalista concursului "Ambassadeurs du Champagne" în 2013 şi a fost desemnată cel mai bun somelier din România în anul 2014. În prezent este brand manager al Foss Marai, o importantă companie producătoare de vinuri spumante din Italia.

"50 de vinuri româneşti întâlnesc 50 de preparate culinare italiene" este o carte unică în lumea enogastronomică în care sunt prezentate 50 dintre cele mai reprezentative vinuri româneşti, de la 18 producători şi de la 18 restaurante din Italia, din care peste 11 au stele Michelin. Realizarea cărţii a fost susţinută de ambasadorii RO şi IT, dar şi de specialişti de notorietate internaţională în enogastronomie. Cartea a fost lansată în Italia în 8 noiembrie 2014, la deschiderea Festivalului de la Merano, unul dintre cele mai exclusiviste târguri ale vinului din lume, iar în România la Târgul Internaţional de Vinuri Goodwine pe 5 decembrie 2014.

Comenteaza