Inima designerului Brigitta Dachmann, care a decedat la Cluj-Napoca, bate în pieptul unui italian

Inima designerului Brigitta Dachmann, care a decedat la Cluj-Napoca, bate în pieptul unui italian
| Foto: avantaje.ro

Brigitta Dachmann, cunoscut designer de pălării stabilită în Cluj-Napoca, a murit în luna august, la secția ATI II a Spitalului Clinic Județean de Urgență, după ce a intrat în moarte cerebrală. Organele ei au salvat alte vieţi. 

Pe 9 august, Brigitta fusese alături de iubitul ei la festivalul Electric Castle şi postase fericită fotografiile pe care le-a făcut acolo. O săptămână mai târziu, tânăra în vârstă de doar 29 de ani, suferea de un anevrism cerebral şi intra în moarte clinică. Deși copleşiţi de durere, părinţii au găsit puterea de a ajuta alte de familii. Aceștia au fost de acord cu donarea de organe: ficat, rinichi, cord, plămâni și țesuturi osoase. 

S-a aflat unde a ajuns inima talentatei tinere. Inima care a salvat viața unui bărbat în vârstă de 41 de ani din Italia a aparținut tinerei Brigitta Dachmann, care a decedat la Cluj, la vârsta de doar 29 de ani. Dacă inițial presa italiană a scris că ar fi aparținut unui băiat, noile informații confirmă că donatorul a fost de fapt o tânără femeie, a anunţat rotalianul. După o călătorie de 1.400 de km, inima tinerei a ajuns la Torino. Celelalte organe prelevate de la tânăra româncă au mai salvat încă patru persoane, una la Bergamo și trei la noi în țară.

Pentru plămâni și inimă nu au fost găsite persoane compatibile la noi în țară, de aceea inima a fost donată unui pacient italian de 41 de ani, care se afla la spitalul Molinette din Torino. Bărbatul suferea de miocardită, cauzată de o infecție virală și era ținut în viață de un ECMO, un dispozitiv de respirație extracorporală.

Operația a durat peste opt ore. Inima donată a început să bată din nou, în noul piept, cel al pacientului italian, după aproximativ patru ore și jumătate de la prelevarea de la donator. Este un caz fără precedent, fiind primul pacient căruia i s-a transplantat un organ sosit atât de departe.

”Ficatul la București, rinichii la Cluj, plămâni și cord care s-au donat italienilor prin această înțelegere. Italia face parte din FEDUS, avem un memorandum guvernamental”, a declarat Andrei Leșan, Coordonator Regional de Transplant pe Regiunea Cluj, citat de stirileprotv.ro

Brigitta Dachmann s-a născut la Satu Mare, dar locuia de mai mulți ani la Cluj Napoca, unde își făcuse o carieră ca designer de pălării, informează Știrile Pro TV.

Comenteaza