Grăuntele de sănătate, în trecut oferit ca jertfă zeilor, astăzi parcă nici nu îl observi

Grăuntele de sănătate, în trecut oferit ca jertfă zeilor, astăzi parcă nici nu îl observi
Este bogat în mangan, potasiu, zinc, fier, iar studii recente îi atribuie numeroase beneficii pentru sănătate.

Originar din zona de sud a Indiei, piperul negru şi-a dovedit în timp şi calităţile terapeutice dincolo de cele de condiment, apreciat în întreaga lume. 

Piperul este un arbust cățărător cu tulpină lemnoasă ajungând până 10 m înălțime. Florile mici se găsesc în ciorchini la piperul sălbatic în comparație cu piperul cultivat unde se întîlnesc flori izolate (separate).

În funcţie de perioada de recoltare, piperul este de mai multe feluri, cel negru este recoltat necopt și uscat la soare, în urma uscării devine negru și dur la textură, iute și înțepător la gust și miros, piperul verde este recoltat înainte de coacere, se păstrează congelat, uscat sau în saramură. Piperul roșu copt are culoarea roz când este cules și nu este prelucrat, iar cel alb copt are boabele roșii, care devin galben-albicioase după ce sunt puse la înmuiat o săptămână, pentru de a li se îndepărta coaja și apoi usca.

Piperul conţine uleiuri volatile care stimulează digestia, are un efect antiinfecţios asupra căilor respiratorii şi stimulează metabolismul fiind, astfel, eficient în lupta împotriva obezităţii.

Folosit moderat, piperul negru stimulează sistemul imunitar, în caz de gripă se poate prepara un ceai de plante în care se poate adăuga puţin piper, alături de scorţişoară şi cuişoare, amestec care se lasă câteva minute la infuzat. Se bea cald, îndulcit cu miere. 

Indigestia se poate trata eficient cu acest condiment, adăugându-l în alimente. Pentru balonări, se poate adăuga în mâncare un amestec de condimente cu o linguriţă de piper negru proaspat macinat cu două linguriţe de chimen şi două de anason.

În zilele mai friguroase, introducerea acestui condiment vă va ajuta să suportaţi mai uşor temperaturile scăzute. 

Potrivit mai multor studii realizate în laborator şi pe animale, s-a constatat că piperul negru, o sursă importantă de antioxidanţi, iar piperina, care este substanţa specifică din acest condiment, este de ajutor prin eficienţa dovedită împotriva inflamaţiei.

Se pare că piperul negru încetineşte acţiunea unor bacterii iar, în ceea ce priveşte proprietăţile anti-cancerigene, potrivit unor studii realizate pe animale, se pare că administrarea de piperină sau piper negru a inhibat dezvoltarea tumorilor la rozătoare.

Comenteaza