Foto File de istorie la Cluj. Bijuteriile unei prinţese gepide, descoperite la construcţia VIVO. Pietrele preţioase, tocmai din Sri Lanka

Arheologii Muzeului de Istorie Transilvania au găsit, pe când se construia mallul VIVO din Floreşti, peste 100 de morminte gepide, de sec. V-VI. Printre astea, a fost găsit mormântul unei prințese gepide de vreo 18 ani, destul de înaltă pentru epoca aia, respectiv de 1.64-1.66 m înălțime.

"Bijuteriile prințesei sunt de o rară frumusețe, după cum vedeți. Sunt aici în fața mea, le ating, pentru că le filmăm pentru al 5-lea episod din "The History of Romania in One Object", proiect derulat în parteneriat cu Romanian Cultural Institute in New York / ICR New York.

Închipuiți-vă că sunt din aur, că e vorba de 9 pandantive dintr-un colier, toate decorate cu almandine, înconjurate de aur perlat. Sub fiecare almandină este o foiță de aur, care are scopul de a răsfrânge lumina și de a face mai strălucitoare piatra. După analizele arheometrice, s-a stabilit că pietrele provin din zona Indiei de Sud, respectiv din Sri Lanka, deci se poate spune că, pe vremea aia, ca să porți așa ceva trebuia să te bazezi pe o rețea de comunicare și economică destul de evidentă.

Poate nu știți ce sunt gepizii. Ei sunt un popor barbar de origine germanică. Sub conducerea lui Ardaric, au contribuit la destrămarea Imperiului hunic, condus pe atunci de fiii lui Attila. S-au stabilit în Transilvania și în Câmpia Tisei, unde Regatul Gepidic a durat vreo 100 de ani. Aceste bijuterii sunt artefactele martore ale acestei șederi a lor pe aici", scrie Geanina Simion, PR al muzeului clujean.
 

Comenteaza