Foto Fabrica de porţelanuri Iris. Aici au fost confecţionate vazele uriaşe care împodobesc Casa Poporului

Mai multe fotografii cu fosta fabrica de porțelanuri Iris au fost postate pe un grup dedicat vechiului Cluj. În prezent, din aceasta mai există doar un zid aflat în paragină, pe locul ei ridicându-se un ansamblu rezidențial.

Fabrica de porțelan datează din perioada interbelică. După instaurarea comunismului, a fost confiscată de statul comunist. Aici erau fabricate obiecte de lux destinate familiei Ceaușescu, membrilor Comitetului Central ai PCR ori cadouri pentru membrii delegațiilor străine care vizitau România.

Tot la uzina Iris au fost confecționate vazele uriașe care împodobesc Casa Poporului din București. După Revoluție, firma a trecut printr-o perioadă de declin. Ca să își poată continuă activitatea, fabrica s-a împrumutat masiv de la fosta Bancorex.

Ulterior, după devalizarea Bancorex și fuziunea acestei societăți bancare cu Banca Comercială Română, creditele au fost preluate de BCR. La rândul ei, întreprinderea a fost cumpărată de un investitor grec, care nu a făcut altceva decât să adâncească situația de criză financiară în care se zbătea firma. Ulterior, Iris a intrat în reorganizare judiciară, iar apoi, în faliment.

Comenteaza